Στο 5,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το β' τρίμηνο

Στο 5,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το β' τρίμηνο

Με ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να είναι τα τελευταία θετικά πριν από την προβλεπόμενη επιβράδυνση του δευτέρου εξαμήνου, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση της λίρας.

Επί των ημερών του Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία έχει βιώσει ισχυρή ανάπτυξη, ωστόσο πλέον η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της απότομης πτώσης της λίρας, πτώση που προκλήθηκε εν μέρει από τις ανησυχίες για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 5,3% το πρώτο τρίμηνο. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,47 λίρες ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τις περίπου 6,4850 λίρες προηγουμένως.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων διαμορφώθηκε στο 0,9% σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.