Στο 2,7% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο

Στο 2,7% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ πλήρωσαν λίγο ακριβότερα για προϊόντα και υπηρεσίες τον Φεβρουάριο, γεγονός που επιβεβαίωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μικρότερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Η συγκεκριμένη άνοδος βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς σε δημοσκόπηση του MarketWatch είχαν προβλέψει άνοδο 0,1%.

Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,7% τον Φεβρουάριο, έναντι 2,5% τον Ιανουάριο, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2012. Αντίστοιχα, ο δομικός δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 2,2%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός, η χαμηλή ανεργία και η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσουν τη Federal Reserve σε νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα. Η Fed, πάντως, θέλει να εξασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα περάσει σε “υπερθέρμανση” και ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.