Στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη το 2020 η Κομισιόν

Στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη το 2020 η Κομισιόν

Στα επίπεδα του 2,4% ανεβάζει τον στόχο για την ανάπτυξη το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις χειμερινές προβλέψεις που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα. Η προαναγγελία έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων και έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών ιστορικών χαμηλών αποδόσεων στο 10 ετές ομόλογο που έσπασε το φράγμα του 1%. Ολες αυτές οι θετικές ειδήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με δυναμικούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο, να αμφισβητεί κανείς ότι θα πρέπει να κινηθεί ακόμα ταχύτερα έτσι ώστε  να έρθουν οι πολυπόθητες επενδύσεις.

Τα στοιχεία της Στατιστική υπηρεσίας αποδεικνύουν το θετικό κλίμα καθώς το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2018,ενώ αύξηση  4,1%  σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο. Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια αλλά και εκπτώσεις στην συντήρηση ακινήτων. ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέβαινε το 2020 στο 2,3% και το 2021 στο 2%. Οι προβλέψεις τους αναθεωρούνται επί τα βελτίω καθώς οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες αναγνωρίζουν ότι όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οδηγούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στους φόρους. Ετσι είναι εξαιρετικά πιθανό σύντομα να προχωρήσουν και σε νέα αναθεώρηση υιοθετώντας τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% φέτος.

ΟΙ εξελίξεις αυτές πονοκεφαλιάζουν ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο καθώς καλείται πλέον να σχεδιάζει τις κινήσεις του, οι οποίες θα πείσουν τους ευρωπαίους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ζητά τη μείωση ακόμα και 1,5 μονάδων ωστόσο αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε μία μικρότερη μείωση λίγο πάνω από τη μισή μονάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στις 6 Μαρτίου οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019, όπου Τράπεζα Ελλάδος και προϋπολογισμός προσβλέπουν σε ρυθμό μεγαλύτερο από 1,9%. Πρόκειται για μία πρόβλεψη που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και οφείλεται στις δύο θεαματικές αναθεωρήσεις των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας στις οποίες προέβη η ΕΛΣΤΑΤ για το 2019. Αφορούσαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο και χάρη στις δύο αυτές αναθεωρήσεις και της επιτάχυνσης που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο (2,3%), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο εννεάμηνο του 2019 στο 2,2%.