Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, "σύννεφα" για το QE

Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, "σύννεφα" για το QE

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε για πρώτη φορά το 2%, από τον Ιανουάριο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε με τον ταχύτερο από τον Ιανουάριο του 2013 και ανήλθε στο 2% τον Φεβρουάριο από 1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος για ενέργεια ήταν αυτό που ώθησε τις τιμές προς τα πάνω καθώς το Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 9,2% έναντι 8,1% τον Ιανουάριο. Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού κινήθηκαν στο + 2,5%, από +1,8% τον Ιανουάριο, και το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1,3%.

Χωρίς τον κλάδο της ενέργειας και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης σημείωσε ετήσια άνοδο 0,9% το Φεβρουάριο, όπως και τους δύο προηγούμενους μήνες.

Το "βλέμμα" στο QE

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ είχε κάνει γνωστό ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επεκταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, αν και θα "τρέχει" μειωμένο στα 60 δισ. ευρώ το μήνα (από 80 δισ. ευρώ μηνιαίως προηγουμένως).

Ξένοι αναλυτές σχολιάζουν ότι πιθανότατα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί ως έχει, καθώς η ενίσχυση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών ενέργειας.

Εξάλλου και η ίδια η ΕΚΤ έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι θα χρειαστεί να δει "διαρκείς και ξεκάθαρες" ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται, πριν προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής.

Μιλώντας στη βρετανική Telegraph, οικονομολόγος της ING σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ήδη δέχεται κριτική για τη "χαλαρή" νομισματική της πολιτική, πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξει φέτος την πολιτική της. Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανό στο φετινό γ'' τρίμηνο η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα πλάνο εξόδου, ενδεχομένως παρατείνοντας το πρόγραμμα του QE έως τα μέσα του 2018.


Τα στοιχεία της Eurostat είναι διαθέσιμα εδώ.