Στο 2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης - Άλμα 13,7% σε ετήσια βάση

Στο 2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης - Άλμα 13,7% σε ετήσια βάση

«Αντισώματα» απέναντι στην πανδημία έδειξε η οικονομία της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 εμφανίζοντας ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2% ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ σε ετήσια βάση ο μεγέθυνση έφτασε το +13,7% παρά το γεγονός ότι η «ατμομηχανή» της οικονομίας του μπλοκ η Γερμανία κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης - κατά 0,6% το τελευταίο του 2020 και κατά 0,3% το πρώτο φέτος - η οικονομία των 19 κρατών της κοινής ισοτιμίας του ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε με ρυθμό 2%.

Ακόμα καλύτερη ήταν η επίδοση σε επίπεδο έτους, καθώς σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 - κατά το οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της πανδημίας - διαμορφώθηκε στο +13,7%, έπειτα από το -1,3% που είχε καταγραφεί τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Μεταξύ των κρατών μελών, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (+4,9%) την Αυστρία (+4,3%) και τη Λετονία (+3,7%), ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% χάνοντας κατά μεγάλο ποσοστό της εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να παρουσιάσει ένα +2%.

Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός

Παράλληλα, στα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο αυτό τον μήνα, κινούμενος πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εντός του έτους.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% πριν ένα μήνα, πάνω από το 2% που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και πιθανότατα θα κορυφωθεί πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους, με τους κινδύνους να δείχνουν προς υψηλότερους αριθμούς, επισημαίνουν οι αναλυτές.