Στο 1,9% ενισχύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο

Υψηλότερη των εκτιμήσεων υπήρξε η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Μάιο σε σχέση με το 1,2% που είχε σημειώσει τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε στο 1,1% συγκριτικά με το 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (6,1% σε σύγκριση με 2,6% τον Απρίλιο) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,6% σε σύγκριση με 2,4% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (1,6% σε σύγκριση με 1,0% τον Απρίλιοl) και βιομηχανικά αγαθά εκτός του τομέα της ενέργειας (0,2% σε σύγκριση με 0,3% τον Απρίλιο).

Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ  έχει εντολή να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, γεγονός που έχει αποδειχθεί πρόκληση, καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα συγκρατημένες, ακόμη και με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μια δεκαετία.