Στο -1,6% η πιστωτική επέκταση τον Οκτώβριο

Στο -1,6% η πιστωτική επέκταση τον Οκτώβριο

Στο -1,6%, από -1,7% τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 308 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 88 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3%, από -0,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,1%, από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 126 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,0% τον Οκτώβριο του 2016, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 214 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 178 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tον Οκτώβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 36 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 346 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, από -3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ευρωζώνη: Μικρή επιτάχυνση των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις

Ελαφρά αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τις επιχειρήσεις, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 2,1% από 2% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τα δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε στο 1,8%.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) μειώθηκε στο 4,4% τον Οκτώβριο από 5,1% τον Σεπτέμβριο. Μείωση σημείωσε και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,9% από 8,4% τον Σεπτέμβριο.