Στο - 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στο - 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η άσχημη εικόνα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε το Φεβρουάριο, φέρνοντας στους ρυθμιστές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περισσότερα άσχημα νέα, μόλις μια βδομάδα πριν από την επόμενη συνεδρίασή της, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες της ευρωζώνης υποχώρησε στο –0,2% τον Φεβρουάριο, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο αφαιρούνται οι τιμές στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας λόγω μεταβλητότητας, διαμορφώθηκε στο 0,7%, χαμηλότερα από το 1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τα χειρότερα στοιχεία από τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αντίστοιχα.

Η εικόνα επιδείνωσης του πληθωρισμού έρχεται μόλις μια βδομάδα πριν η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της, Mario Draghi, συναντηθούν στη Φρανκφούρτη όπου θα εξετάσουν εάν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης επαρκούν. Η αύξηση των τιμών βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% τα τελευταία τρία χρόνια εν μέσω της «βουτιάς» των τιμών του πετρελαίου. 

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχε προβλέψει η ΕΚΤ – δεν φταίει απλά η ενέργεια, είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα το οποίο αντανακλά τις δευτερογενείς επιπτώσεις και την αδύναμη ζήτηση», δήλωσε ο επικεφαλής της ABN Amro Bank NV, Nick Kounis. «Αυτό θα παρέχει στην ΕΚΤ επιπλέον ώθηση για να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική χαλάρωση από αυτή που αναμενόταν στη συνάντηση του Μαρτίου».

Και τα δύο μεγέθη του πληθωρισμού ήταν ασθενότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ο βασικός δείκτης αναμενόταν κοντά στο μηδέν, ενώ o δομικός αναμενόταν να υποχωρήσει στο 0,9%.