Στις τράπεζες ξανά τα «ηνία» του momentum στο Χ.Α.

Στις τράπεζες ξανά τα «ηνία» του momentum στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τους long να έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα και όλους τους… οιωνούς υπέρ τους μπαίνει το τελευταίο δίμηνο του 2019 για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια χρονιά που ο μοναδικός έως τώρα μήνας με πτώση ήταν ο Αύγουστος (-3,54%), κάτι που έχει να συμβεί πολλά χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι η τρέχουσα χρονιά, είναι περίοδος ουσιαστικής αλλαγής του status quo της αγοράς.

Εγχώριοι καταλύτες αλλά και διεθνές κλίμα, ωθούν την ελληνική αγορά υψηλότερα και παρ' ότι το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε κάποιου βαθμού εύλογη κόπωση, εντούτοις οι αποδόσεις του Χ.Α. εξακολουθούν να είναι οι κορυφαίες παγκοσμίως φέτος.

Διεθνώς, οι αγορές όχι μόνο επέστρεψαν για τα καλά, αλλά ο S&P 500, ο αποκαλούμενος και ως «δείκτης των δεικτών» λόγω του ότι είναι ο δείκτης με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος παγκοσμίως και αυτός που δίνει το πρόσταγμα, εξακολουθεί να είναι bull, με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, παρά την 10ετή «κούρσα» και παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη. Ασφαλώς, οι «φωνές» για την… επιδότηση των αγορών μέσω των κεντρικών τραπεζών είναι εύλογες και υπαρκτές.

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως το ράλι των αγορών – και δη των δεικτών της Wall Street – δεν «πατά» αποκλειστικά στα πραγματικά fundamentals των εταιρειών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την… υπερφόρτωση του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το 2020 υπάρχουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, οπότε ο Ντ. Τραμπ θέλει να πάει σ' αυτές με τις αγορές και γενικώς όλο το επενδυτικό σύστημα… ευχαριστημένο.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, η μικρή, ρηχή, περιφερειακή ελληνική αγορά που έχασε το πολυετές παγκόσμιο «πάρτι» των αγορών, πασχίζει να βγει από την πολύχρονη απαξίωσή της, έχοντας κάνει ήδη μια σημαντική κούρσα από τις αρχές του 2019, με κυρίαρχο καταλύτη την αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση που έχει ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα τις επενδύσεις και τη βελτίωση της οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης δε λέει όλη την «αλήθεια» 

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης δεν λέει όλη την… αλήθεια για την πορεία της αγοράς και των μετοχών, καθώς κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις που φτάνουν έως και το 400% τα τελευταία χρόνια, όμως ο Γ.Δ. έμεινε «κολλημένος» στην απαξίωση λόγω της ισοπέδωσης των τραπεζικών μετοχών.

Τώρα, υπάρχει να αντιστροφή αυτής της εικόνας, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε momentum μερικής τακτοποίησης των μεγάλων πτωτικών ακροτήτων προηγούμενων ετών, ενώ οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας είναι εύλογο να παρουσιάζουν εικόνα μερικού κορεσμού.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν γίνει ξανά η ατμομηχανή της αγοράς, ευρισκόμενες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον κλαδικό δείκτη (ασχέτως με το -0,16% της Παρασκευής) να βρίσκεται σε διαρκή υψηλά 16 μηνών, εν μέσω αύξησης όγκων, τζίρων και εκτοπίσματος.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 101,26% σε επίπεδο 10ήνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 43,54%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται 36,10%, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες, όσο προχωρούν προς την εξυγίανσή τους και όσο μπαίνουν πιο γερά στο «παιχνίδι» της υποστήριξης της οικονομίας, θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματιστήριο.

Ήδη έχουν πλησιάσει τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ το 2015, με την Εθνική να έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 ευρώ που έκανε την αύξηση, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και οι Alpha Bank και Eurobank. Παράλληλα, τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πλασάρονται πλέον μέσα στις έξι πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., έχοντας – εύλογα – ανεβάσει και το μερίδιο επηρεασμού στο Γενικό Δείκτη πλέον. Όλες οι αναβαθμίσεις που έρχονται αλλά και τα επιμέρους σχέδια όπως το «Ηρακλής» λειτουργούν θετικά για τον τραπεζικό κλάδο που είναι πλέον ξανά η ατμομηχανή της αγοράς.

Ο Οκτώβριος, το 10μηνο και η συνέχεια

Το Χ.Α. απομακρύνθηκε γρήγορα από το ναδίρ του Οκτωβρίου που ήταν στις 818,94 μονάδες, ανέκτησε εύκολα τη ζώνη των 850 – 860 μονάδων, έκανε πολυήμερη συσσώρευση στις 870 μονάδες, ενώ τώρα είναι σε διαδικασία ελέγχου των 880 μονάδων.

Αν επιβεβαιωθεί – σε φίλτρο τριών συνεδριάσεων – η κατοχύρωση των 880 μονάδων, τότε επόμενο τεχνικό όριο είναι οι 891 μονάδες και κατόπιν τα προηγούμενα υψηλά, ήτοι οι 900 μονάδες. Επίπεδα που αργά ή γρήγορα, θα κατακτηθούν από την αγορά, με αιχμή τις τράπεζες.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από απολύτως συντηρητικές τακτικές τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, με τους πρώτους να επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, οδηγώντας τις 15 από τις 22 συνεδριάσεις σε ανοδικό κλείσιμο και καλό φινάλε μήνα.

Ο Γ.Δ. το μήνα που έφυγε ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,63%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 6,75%. Στον FTSE 25 πρώτες σε απόδοση ήταν οι Alpha Bank και Εθνική με άνοδο 11,6% και 8,80% αντίστοιχα, ενώ ο ΟΤΕ ήταν τρίτος με επίδοση 7,6%.

Σε επίπεδο 10μήνου, οι αποδόσεις των τραπεζών είναι επιβλητικές, με την Πειραιώς να ενισχύεται σε ποσοστό 272,6% καθώς από τα 0,84 ευρώ στο τέλος του 2018 πλέον έχει ανέλθει στα 3,13%, ακολουθεί η Εθνική που ενισχύεται κατά 176,4%, η ΔΕΗ κερδίζει 145%, η Alpha Bank +73,7%, η Eurobank +68,9% κ.ο.κ.