Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου για την προστασία α' κατοικίας

Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου για την προστασία α' κατοικίας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τις τράπεζες θα επιβαρύνει το κόστος δικηγόρου για τις ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας, εφόσον αυτή απαιτείται, προκειμένου να απαλλαγεί ο οφειλέτης από την συγκεκριμένη επιβάρυνση, και να βελτιωθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο πλαίσιο. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση, και τον Πρόεδρο της ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Βερβεσσό.

Η συνάντηση αυτή είχε αντικείμενο την συμμετοχή των δικηγόρων στη νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας πρώτης κατοικίας.

«Εφόσον ο αιτούμενος προστασίας δανειολήπτης κάνει χρήση δικηγόρου, οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν τον δικηγόρο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης την προστασία της κατοικίας του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι:

  • Αν στη σύνταξη της αίτησης του οφειλέτη για τη ρύθμιση των χρεών του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνέπραξε πληρεξούσιος δικηγόρος, τότε, ανεξάρτητα εάν η αίτηση υπογράφεται ή μη από τον τελευταίο, εκείνος δικαιούται αμοιβής ύψους 120 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα που έχει προτεραιότητα στην υποθήκη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας.
  • Εφόσον ο οφειλέτης που αιτείται τη συναινετική ρύθμιση των χρεών του εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο, και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα που έχει προτεραιότητα στην υποθήκη θα καταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος το ποσό των 220 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Στην πράξη πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, όπου η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι απογοητευτική. Δύο μήνες πριν την λήξη της ισχύος της, και έχουν ολοκληρωθεί μόνο 10 προτάσεις.

Η απαλλαγή των οφειλετών από το δικηγορικό κόστος θα ενταχθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. "Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής" (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας" (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας" (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την εβδομάδα λειτουργία της πλατφόρμας:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.446 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 29.895 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 267 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 56 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 10 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.