Στις τελευταίες θέσεις του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας η Ελλάδα

Σταθερά στις τελευταίες θέσεις του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η χώρα, καταλαμβάνοντας την 26η θέση στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για το 2019. Το 2018 η Ελλάδα βρισκόταν στην 28η θέση και το 2017 στην 26η.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη DESI που παρακολουθεί τις συνολικές ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης και καταγράφει την πρόοδο των χωρών της ΕΕ ως προς την ψηφιακή ανταγωνιστικότητά τους, Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη DESI, η Ελλάδα -με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2- κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, χωρίς να έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξή της σε σχέση με το 2017.

Η χώρα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά η διείσδυση εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς ανέρχεται στο 74%, κάτω από τον μέσο όρο 77% της ΕΕ. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις εγχώριες τιμές, οι οποίες παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η χώρα μας δεν διαθέτει σχεδόν κανένα ευρυζωνικό δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας. Παρά την αύξηση της διείσδυσης κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών κατά 8%, ο τρέχων αριθμός είναι 74 συνδρομές ανά 100 άτομα, πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 96 συνδρομών ανά 100 άτομα στην ΕΕ. Οι συνδρομές σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο 41% της ΕΕ. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην τεχνολογία 4G αγγίζει το 92%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο 94% της ΕΕ.

Η Ελλάδα βελτίωσε οριακά τις επιδόσεις της στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αυξάνοντας αφενός το ποσοστό των ειδικών στον τομέα της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επί της συνολικής απασχόλησης για τρίτο συνεχόμενο έτος και αφετέρου τον αριθμό των πτυχιούχων ΤΠΕ για δεύτερο συναπτό έτος.

Βελτίωσε, επίσης, την προσφορά ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Ωστόσο, η βαθμολογία της συνεχίζει να παραμένει κάτω του μέσου όρου της ΕΕ. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η μετάβαση της Ελλάδας σε ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας πραγματοποιείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ'' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρότι το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρατηρούνται ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ