Στις 8 Ιουλίου η επόμενη… αφετηρία για την αγορά

Στις 8 Ιουλίου η επόμενη… αφετηρία για την αγορά

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μηνύματα προς την Ελλάδα με πολλούς παραλήπτες έστειλε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο. Σε χθεσινή της έκθεση, η Morgan Stanley αναφέρθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών, επισήμανε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η νίκη πλέον της Νέας Δημοκρατίας έχει προεξοφληθεί από τους μεγαλύτερους οίκους και το μόνο που απομένει είναι το κατά πόσο θα έχουμε μία αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου. Μέσα σε περίπου 20 ημέρες η πολιτική αλλαγή έφτασε να θεωρείται βέβαιη και όλοι κοιτούν την επόμενη ημέρα.

Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική τράπεζα «κρύβει» ένα μήνυμα που θα πρέπει να λάβει σοβαρή υπόψη η επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία ενώ έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και άρα επίτευξης υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2019 και το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδύνει την επόμενη διετία με επιδόσεις πολύ μακριά από τις προβλέψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προβλέψεις των αναλυτών δεν ενσωματώνεται ο αντίκτυπος των θετικών μέτρων που ενδεχομένως εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό από τη μία αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αφού με τις σωστές κινήσεις η Ελλάδα πράγματι μπορεί να ανεβάσει απότομα ταχύτητα, όμως από την άλλη δείχνει την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων και επομένως την αμεσότητα με την οποία πρέπει να δράσει ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια, οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να σημειώσουν και νέο ράλι, όμως η αφετηρία της επόμενης κίνησης θα είναι η 8η Ιουλίου και οι πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, όταν θα φανούν οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και η αποτελεσματικότητα του νέου πρωθυπουργού. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μέσα στον Αύγουστο Fitch και Moody' s θα αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας στην ουσία σήμα στις αγορές για την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα.

Η νίκη της ΝΔ θα φέρει, όπως τονίζει η Morgan Stanley, θετική στροφή πολιτικής και θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται από τις 27 Μαΐου σε ελεύθερη πτώση, ενώ στις συναλλαγές της Τετάρτης 12 Ιουνίου το 10ετές έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία στο 2,748% και το 5ετές στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 1,585%.

Οι ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά σε μία εντυπωσιακή πορεία. Από το 3,389% της Παρασκευής 24 Μαΐου υποχώρησαν κατά 10% σε μία ημέρα στο 3,033% στον απόηχο της μεγάλης διαφοράς των ευρωεκλογών και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε σταθεροποιητικά την εβδομάδα που ακολούθησε για να υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 3% την Παρασκευή 31 Μαΐου και ακόμη χαμηλότερα στο 2,86% μετά τις δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας ακολούθως διαδοχικά χαμηλά.

Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και απομακρύνονται τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι προσδοκίες των επενδυτών για την Ελλάδα. Στην περίπτωση, ωστόσο, που αυξηθεί η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει τη δύναμη να χαράξει τη δική της πορεία, δεδομένου ότι η οικονομία της έχει ακόμη αρκετές δομικές αδυναμίες. Αυτές τις αδυναμίες, όπως το μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και τα μπλοκαρισμένα επενδυτικά έργα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό…