Στις 54,2 μονάδες ο PMI το Μάιο στην Ελλάδα

Στις 54,2 μονάδες ο PMI το Μάιο στην Ελλάδα

Ανάκαμψη εμφάνισε και το Μάιο ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας, καθώς καταγράφηκαν περαιτέρω αυξήσεις στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και στην απασχόληση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers'Index®– PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– αυξήθηκε καταγράφοντας τιμή στις 54,2 μονάδες τον Μάιο από τις 52,9 μονάδες του Απριλίου.

Κατ' αναλογία με την εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης PMI, η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Η αύξηση που καταγράφηκε τον Μάιο ήταν σημαντική, καθώς μέλη του πάνελ ανέφεραν αύξηση της παραγωγής σε αντιστοιχία με τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Παράλληλα, ποσοστό μεγαλύτερο του 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα προέβλεψε αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Ο Andrew Harker, Associate Director της IHS Markit, είπε: «Τα στοιχεία της έρευνας του Μαΐου υπέδειξαν ότι η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση κάθε μήνα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη παραμένει μακρά, μετά την πολύχρονη ύφεση που έχει υποστεί.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από την τελευταία έρευνα για τον δείκτη PMI είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση των τιμών εκροών από τον Αύγουστο του 2008. Η αυξανόμενη ικανότητα των εταιρειών να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη ως προς τη διατήρηση της ζήτησης».