Στις 21 Μαρτίου εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την καταγγελία κατά της «Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ»

Στις 21 Μαρτίου εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την καταγγελία κατά της «Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ»

Στις 21 Μαρτίου 2016 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφασίσει, εάν θα κινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης και αποδοχής ή μη της πρότασης δεσμεύσεων που υπέβαλε η εταιρία «ΝΙΚ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.» για τα ακόλουθα πιθανολογούμενα κατά τη σχετική καταγγελία προβλήματα ανταγωνισμού:

α) καθορισμός τιμών μεταπώλησης ανταλλακτικών και εργασιών επισκευής, στο πλαίσιο προγράμματος παροχής τεχνικής εξυπηρέτησης από το εξουσιοδοτημένο δίκτυο NISSAN σε πελάτες ασφαλιστικής εταιρίας και

β) μη παροχή άμεσης, πλήρους και ισότιμης πρόσβασης σε τεχνικές πληροφορίες για την επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων οχημάτων NISSAN σε ανεξάρτητους επισκευαστές.

Οι καταγγελίες έχουν γίνει από την εταιρεία «Κ.Σ. Χολής ΑΕΒΕΕ» κατά της προαναφερόμενης εταιρίας, των εταιριών «NISSAN EUROPE S.A.S.», «NISSAN INTERNATIONAL S.A.», «SPX Service Solutions Germany GmbH» και οκτώ συνδεδεμένων με ή νυν και πρώην μελών του εξουσιοδοτημένου δικτύου πώλησης και παροχής υπηρεσιών μετά την πώληση σε αυτοκίνητα οχήματα υπό το σήμα NISSAN, "για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 ν. 703/1977 (νυν άρθρο 1 ν. 3959/2011), 2α ν. 703/1977 και 81 παρ. 1 ΣυνθΕΚ (νυν άρθρο 101 ΣΛΕΕ), καθώς και του Κανονισμού Ομαδικής Απαλλαγής 1400/2002" όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει, εάν συντρέχουν οι ακόλουθες πιθανολογούμενες κατά τη σχετική εισήγηση παραβάσεις των προαναφερόμενων άρθρων από την εταιρία «ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.», δηλαδή η επιβολή στα μέλη του εξουσιοδοτημένου δικτύου NISSAN:

α) γενικής υποχρέωσης κοινοποίησης των συμβάσεων με εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2003 έως και τον Απρίλιο 2005, και

β) υποχρέωσης αποκλειστικής προμήθειας γνήσιων ανταλλακτικών, για το χρονικό διάστημα 1998-2000.

Θα εξετασθεί, επίσης, η πιθανολογούμενη κατά την εισήγηση επιβολή στην καταγγέλλουσα, από την «ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.»,και τη «NISSAN EUROPE S.A.S.» υπέρμετρης ρήτρας μη ανταγωνισμού, για το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο 1998 έως τον Οκτώβριο 2003.

Κατά την ίδια εισήγηση για τους λοιπούς όρους λειτουργίας του εξουσιοδοτημένου δικτύου NISSAN στο χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2012, που αποτέλεσαν, επίσης, αντικείμενο των υπό εξέταση καταγγελιών (όπως περιορισμός δυνατότητας καθορισμού τελικής τιμής πώλησης αυτοκινήτων NISSAN και ανταλλακτικών, περιορισμός ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, εφαρμογή διαφορετικής λιανικής τιμής πώλησης οχημάτων ανάλογα με τη χώρα ταξινόμησης τους, απαγόρευση διασταυρούμενων πωλήσεων, μη γνωστοποίηση κριτηρίων δημιουργίας πρόσθετων εγκαταστάσεων κ.α.) δεν προέκυψαν ενδείξεις παραβίασης των προαναφερόμενων άρθρων, και ως εκ τούτου προτείνεται η απόρριψη των ανωτέρω αιτιάσεων. Ομοίως, προτείνεται η απόρριψη των αιτιάσεων περί παραβίασης από την εταιρία «ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.» του άρθρου 2α ν. 703/1977.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση για καμία από τις παραδοχές της δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ