Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα της Mytilineos - Ενεργειακή ασφάλεια και διείσδυση ΑΠΕ, το διπλό οφελος

Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα της Mytilineos - Ενεργειακή ασφάλεια και διείσδυση ΑΠΕ, το διπλό οφελος

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου ηλεκτρισμού της Mytilineos, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όταν τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021, εκτιμάται ότι θα είναι το πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό σε όλη την Ευρώπη. 

Ο βασικός εξοπλισμός της μονάδας φυσικού αερίου, ισχύος 826 MW, δηλαδή ο αεριοστρόβιλος της General Electric, κατέφθασε στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας και τοποθετείται ήδη σε αυτήν, όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση το Σάββατο, παρουσία του υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκα και του επικεφαλής της Mytilineos, Ευ.Μυτιληναίου.

Τα οφέλη της επένδυσης, της πρώτης από μια σειρά μονάδων φυσικού αερίου που σχεδιάζονται για να συνεισφέρουν στο ενεργειακό σύστημα, είναι πολλαπλά.

Αφενός γιατί θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος της ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές οι οποίες και πρόκειται να κλείσουν μέχρι το 2023, αφετέρου γιατί θα παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σύστημα, προκειμένου αυτό να «σηκώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ.

Το νέο εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Mytilineos

«Τα 826 μεγαβάτ θα παράγουν περίπου το 10% σε σημερινές τιμές, της ενεργειακής ζήτησης της χώρας, αν σκεφτούμε ότι η λιγνιτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά ανήλθε περίπου στο 25%. Αρα, αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονταν από λιγνιτικά εργοστάσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Σκρέκας, κάνοντας λόγο για έλληνες επιχειρηματίες που μέσα στην πανδημία, αναλαμβάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο και τολμούν να επενδύσουν τεράστια ποσά.

«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, της ΡΑΕ, του Εθνικού Σχεδιασμού, του υπ. Ενέργειας και το αν θα γίνουν περισσότερες οι μονάδες, πάντως αυτή η μονάδα σε κάθε περίπτωση, θα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κάλυψη της ασφάλειας εφοδιασμού», είπε από την πλευρά του ο Ευ.Μυτιληναίος, μιλώντας για την συμβολή της στο εγχείρημα απολιγνιτοποίησης και θυμίζοντας ότι παρά την πανδημία, οι εργασίες προχωρούν, χωρίς παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό.

Το ερώτημα βέβαια είναι, φτάνει από μόνη της η συγκεκριμένη μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος τα επόμενα χρόνια όταν οι λιγνιτικες της ΔΕΗ θα σβήνουν ή μια μετά την άλλη; Οχι, είναι η απάντηση. Σε πρόσφατη μελέτη του ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνει ότι για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια, πέραν του παραπάνω σταθμου, χρειάζεται πρόσθετη ισχύ και ότι εφόσον αυτή δεν υπάρξει, τότε μια σειρά λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν «ζωντανές». 

Μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο ΠΕΝ προετοιμάζει ένα μηχανισμό υποστήριξης διαθεσιμότητας ισχύος, τον λεγόμενο CRM- capacity remuneration mechanism. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι να μπορέσουν μονάδες, όπως αυτή της Mytilineos, να είναι βιώσιμες, επομένως να υλοποιηθούν και έτσι με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την σταθερότητα, την επάρκεια και την ασφάλεια του δικτύου στην χώρα μας.

«Ελπίζω να αποφευχθούν, επί υπουργίας Σκρέκα, καθυστερήσεις που έχουμε δει στο παρελθόν, τα CRM να προχωρήσουν, είναι απολύτως απαραίτητα και ελπίζω πριν από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας, τα CRM, να έχουν προχωρήσει. Η απάντηση του υπουργού ήταν ξεκάθαρη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ.Μυτιληναίος. 

Στην πράξη μονάδες, όπως οι παραπάνω δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, εφόσον δεν προβλεπόταν ένας παρόμοιος μηχανισμός, σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τους κανονισμούς και το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Στην λογική αυτή, το υπουργείο έχει ως βασική προτεραιότητα, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, μέχρι τον Ιούνιο, να έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο για τον μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος. Και εξήγησε ότι θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Vestager κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα στις 13 Μαΐου.

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας

Ακτινογραφώντας τα βασικότερα χαρακτηριστικά της νέας μονάδας, την οποία είχε εγκαινιάσει προ πανδημίας ο πρωθυπουργός, τον Οκτώβριο 2019, ξεχωρίζει καταρχην το γεγονός ότι είναι αρκετά φιλική προς το περιβάλλον.

Οι εκπομπές CΟ2 θα φτάνουν στα 250 kg/ ΜWh όταν σήμερα οι λιγνιτικές της ΔΕΗ παράγουν 1.200 έως 1.400 kg/ MWh, δηλαδή 6 φορές παραπάνω.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα 5», η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, θα παράγει 4 φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή 1 τόνο CO2 ανά παραγόμενη MWh ηλεκτρικής ενέργειας. Γενικά, ένας σταθμός  CCGT,  όπως ο συγκεκριμένος εκπέμπει κάτω από το 1/4 των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας. Πέραν των παραπάνω, τα βασικά χαρακτηριστικά της μονάδας είναι τα εξής:

  • 826 MW, η ισχύς της
  • 63,5%, η απόδοσή της
  • 300 εκατ ευρώ, το ύψος της επένδυσης
  • General Electric (GE), η τεχνολογία
  • 9ΗΑ.02, o τύπος του αεριοστροβίλου της GE, ο πρώτος τύπου «Η» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα
  • Τέλη 2021, η έναρξη της δοκιμαστικής της λειτουργίας 

Μπουλντόζες για τα φωτοβολταϊκά της Εγνατίας

Το εργοστάσιο CCGT είναι ένας μόνο κρίκος της επενδυτικής αλυσίδας της Mytilineos. Τα επόμενα βήματα αφορούν επιτάχυνση στον τομέα των ΑΠΕ. «…Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσει τα solar parks του πακέτου της Εγνατίας το οποίο αγοράσαμε τον Φεβρουάριο. Είναι περίπου 1500 MW, το οποίο σταδιακά θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2023», αποκάλυψε στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Ευ.Μυτιληναίος για τα από εδώ και πέρα σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα το επενδυτικό βάρος  εντός χώρας είχε πέσει στα αιολικά. «Φτάνουμε τα 300 MW, ενώ έχουμε άλλα 100 MW να ξεκινήσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε και στο νέο χρηματιστηριακο μοντέλο της αγοράς. «Το target model, περνάει τις παιδικές του ασθένειες, δεν περνάει ούτε επικίνδυνες ούτε βαριές ασθένειες, αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό. Το target model θα προχωρήσει, θα γίνουν ενδεχομένως και κάποιες αναγκαίες διορθώσεις. Είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο και η ΡΑΕ παρακολουθούν από κοντά τη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα μονάδα θα συμβάλει αποφασιστικά σε μια ανταγωνιστικότερη αγορά στο target model, ακριβώς γιατί έχει υψηλό efficiency.