Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Αντικειμενικές αξίες: Στην τελική ευθεία η ένταξη 3500 περιοχών – Τα κριτήρια

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Στην τελική ευθεία η ένταξη 3500 περιοχών – Τα κριτήρια
-A +A

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ένταξης των 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχει συγκεντρωθεί σχεδόν το σύνολο των στοιχείων από τις 3.500 ζώνες και απομένουν οι τελικές πινελιές.

Η αρμόδια επιτροπή έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το Κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ? όλες τις διαθέσιμες πηγές και όπως όλα δείχνουν στο μεγαλύτερο τμήμα των περιοχών αυτών θα υπάρχουν αυξήσεις. Συγκεκριμένα θα αυξηθούν οι τιμές στα τουριστικά τμήματα των νησιών ενώ αντίθετα εκτάσεις ορεινές η αξία των οποίων έχουν προσδιορισθεί από πωλήσεις που έχουν γίνει σε όμορες περιοχές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα μειωθούν σημαντικά.

Με την ανάληψη καθηκόντων από τους ορκωτούς εκτιμητές- η προκήρυξη τους δίνει δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερες από μία περιοχές ως κίνητρο- η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών θα επιταχυνθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, για να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ξεκινήσουν τα σενάρια εργασίας με τον ΕΝΦΙΑ του 2020.

Η αρχή θα γίνει με το πάντρεμα των στοιχείων από τις νέες εντάξεις περιοχών με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν τα σενάρια εργασίας για να διαπιστωθεί το ύψος των επιβαρύνσεων.

Σε δεύτερη φάση οι εκτιμητές ακινήτων θα δώσουν στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων στο σύνολο της επικρατείας με στόχο την εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες.

Κατά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα ληφθούν υπόψη ποιοτικά κριτήρια όπως για παράδειγμα εάν πρόκειται για πολυτελής ιδιοκτησίες, «έξυπνα σπίτια»κλπ.

Εκτός από τα ποιοτικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της αγοράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Σε ότι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ . Όπως προαναφέρθηκε σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι πολύ μικρή και σε άλλες μεγαλύτερη. Στόχος είναι να μην πληρώσει κανείς περισσότερο από ότι το 2019, εκτός από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές - φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα