Στην πρώτη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων η Toyota

Στην πρώτη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων η Toyota

Τη θέση της ως η καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία βάσει πωλήσεων διατήρησε η Toyota Motor Corp., ανακοινώνοντας πωλήσεις 10,15 εκατ. οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της μικρότερης αυτοκινητοβιομηχανίας Daihatsu Motor Co., στην οποία κατέχει προς το παρόν μερίδιο 51,2%.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις του ομίλου της Toyota, που περιλαμβάνουν όλες τις θυγατρικές όπως η Daihatsu και η Hino Motors Ltd., μειώθηκαν κατά 0,8% από το 2014, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αδυναμία στη Νοτιοανατολική Ασία και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ο ιαπωνικός κολοσσός έχει «κρατήσει» μια απόσταση από τις General Motors Co. και Volkswagen AG, αν και ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος. Η Toyota διατηρεί την πρώτη θέση τα επτά από τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά το 2008 όπου πήρε τη θέση από τη GM, και εκτός του 2011 όπου αντιμετώπισε δυσκολίες στην παραγωγή λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία.

Σημειώνεται πως η Toyota, η Volkswagen και η GM αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Automotive, το 2015 πωλήθηκαν περίπου 90 εκατ. οχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Volkswagen πούλησε 9,9 εκατ. οχήματα και η GM 9,8 εκατ. οχήματα.