Στην πλατφόρμα κόκκινων δανείων της Pillarstone η Famar του Μαρινόπουλου

Στην πλατφόρμα κόκκινων δανείων της Pillarstone η Famar του Μαρινόπουλου

Μετά την αλυσίδα σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος, η φερώνυμη οικογένεια επιχειρηματιών χάνει πλέον και τον έλεγχο της φαρμακευτικής εταιρείας Famar. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα, η εταιρεία περνά υπό τη διαχείριση της πλατφόρμας διαχείρισης κόκκινων δανείων, Pillarstone, που έχει δημιουργήσει η Kohlberg Kravis Roberts (KKR) με την οποία έχουν συμβληθεί οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

Η Famar αποτελεί την πρώτη μεγάλη δουλειά που αναλαμβάνει η Pillarstone στην Ελλάδα και το σενάριο ανάληψης της διαχείρισης του φαρμακευτικού ομίλου βρίσκονταν στο τραπέζι εδώ και μήνες ως η λύση που επέλεξαν οι πιστωτές προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η φαρμακευτική της οικογένειας Μαρινόπουλου βαρύνεται από δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζεται χρηματοδότηση με επιπλέον 40-50 εκατ. ευρώ. Μέσω της Pilarstone οι τράπεζες θα τρέξουν την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας και την αναχρηματοδότησή της, ώστε σε επόμενη φάση να αναζητήσουν επενδυτές για τις μετοχές.

Η φαρμακευτική βιομηχανία Famar διαθέτει 11 εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς ομίλους με ετήσιες πωλήσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Famar ιδρύθηκε το 1949 στην Ελλάδα και ειδικεύεται στην παραγωγή και στην ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και προϊόντων ομορφιάς. Στην εταιρεία ανήκει ένα δίκτυο 12 μονάδων παραγωγής σε 5 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής, προσφέροντας υπηρεσίες στην παραγωγή και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων, έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων ομορφιάς, και την διακίνηση εμπορευμάτων σε πάνω από 140 πελάτες.

Το Μάρτιο, η συμφωνία μεταξύ της Pillarstone και των δανειστών της Famar έδωσε στην εταιρεία πρόσβαση σε μακροχρόνια επενδυτικά κεφάλαια από τους μετόχους και τους δανειστές της. Η συμφωνία, στην οποία ο ρόλος της Pillarstone ήταν κομβικής σημασίας, επέτρεψε στην εταιρεία να σταθεροποιήσει την κεφαλαιακή της δομή, και της παρέχει την μακροπρόθεσμη υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την ομόφωνη υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων, πιστωτών, μετόχων, διοίκηση και τους βασικούς πελάτες

Τον Απρίλιο, η Famar απέκτησε την μονάδα παραγωγής της Bayer στο Pointe-Claire του Καναδά, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της στην Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, η εταιρεία προσέλαβε τον Markus Hoelzl, έναν έμπειρο οικονομικό διευθυντή, ως νέο CFO της εταιρείας.

Με την πλήρη υποστήριξη της πλατφόρμας της Pillarstone, η Famar θα προετοιμαστεί για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός νέου μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου. Οι Partners της Pillarstone, εκ των οποίων ο John Davison και ο Dan Haxby, έχουν ήδη γίνει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Famar, με στόχο την ισχυροποίηση της δομής διακυβέρνησης της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο αναζητά επίσης ανώτατα στελέχη του κλάδου, που θα παρέχουν πολύτιμη επιχειρησιακή τεχνογνωσία με σκοπό η εταιρεία να ανακάμψει και να αναπτυχθεί.

Ο John Davison, διευθύνων σύμβουλος της Pillarstone δήλωσε: «Οι μακροχρόνιες αξίες της Famar, όπως η εστίαση στον πελάτη, η ανταγωνιστικότητα,  η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και οι έμπειρες ομάδες, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια και την επιχειρησιακή τεχνογνωσία που παρέχει η πλατφόρμα μας, θα αναδείξουν την επόμενη φάση της ανάπτυξης   της εταιρείας. Η δέσμευση της Pillarstone στο μέλλον της Famar θα υποστηρίξει την σταθεροποίηση της εταιρείας που διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας».