Στην Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ

Στην Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ

Τη βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά, ύψους 733 εκατ. ευρώ, που κατάθεσε η Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, απεδέχθη το ΤΑΙΠΕΔ. Η Italgas είναι ο 3ος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαχειρίζεται πάνω από 70.000 χιλιόμετρα δικτύων και εξυπηρετεί 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές με μερίδιο περίπου 35% στην αγορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS SpA για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ». Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εκτός του ότι φυσικό αέριο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, η ΔΕΠΑ Υποδομών που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου έχει ρυθμιζόμενη ετήσια απόδοση, όπως και έσοδο, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και μάλιστα σε επίπεδα αρκετά υψηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές της, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ καθορίστηκε από τη ΡΑΕ σε 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022.