Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα ακίνητα του Airbnb

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα ακίνητα του Airbnb

Σε 20.000 περίπου ανέρχονται τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωστά ως Airbnb, τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο και εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στους ίδιους ελέγχους εντοπίστηκαν επίσης 130 ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, που δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία.

Ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε εντολή για αίτημα προς την Airbnb ώστε να παρασχεθούν στην Αρχή όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει ακίνητα και να ξεκινήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα  αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, ΗomeΑway κ.λπ.) Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται άλλωστε από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών, κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους παραβάτες. Τα στοιχεία αυτά θα βρίσκονται στα χέρια στελεχών της Αρχής το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανόν να αποκαλύψουν και άλλα ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί βραχυχρόνιες μισθώσεις.