Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά η Κύπρος

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά η Κύπρος

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά η Κύπρος, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές για την χρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, το οποίο λήγει, καθώς και την αποπληρωμή μέρους του ρωσικού δανείου.

Το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, με αναδόχους τις τράπεζες CITI, Goldman Sachs International και HSBC. 

Σημειώνεται πως εντός του 2019 η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλει δύο δόσεις 312,5 εκατ. ευρώ εκάστη, για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου. Παράλληλα, οι χρηματοδοτικές της ανάγκες φτάνουν στο 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 0,7 δισ. ευρώ θα καλυφτούν από το αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο κυπριακό πρακτορείο StockWatch ότι η απόδοση του 15ετούς ομολόγου αναμένεται να είναι πιο πάνω από 2,4% (κουπόνι 2,37%) του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη και με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε από τις διεθνείς αγορές 1,5 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο, με βάση τη ζήτηση που θα υπάρξει από τους επενδυτές, να ξεπεράσει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ.