Στην 23η θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη φορολογία των επιχειρήσεων

Στην 23η θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη φορολογία των επιχειρήσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η πρακτική της κυβέρνησης να υπερφορολογεί τις επιχειρήσεις επικρίνεται διαρκώς από όλους τους οίκους και τους οργανισμούς. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι το επιχειρείν κάτι που προφανώς αποτελεί κοινή διαπίστωση από τους πάντες. Η τελευταία έκθεση κόλαφος του Tax Foundation δείχνει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακόμα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε χθες λόγο για ανάγκη αλλαγής της πολιτικής με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 22,5%. Σύμφωνα με τη μελέτη «οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι η πιο επιζήμια μορφή φορολογίας για την οικονομική ανάπτυξη. Χώρες με χαμηλότερους συντελεστές είναι πιθανό να αναπτυχθούν ταχύτερα και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με χώρες που έχουν υψηλότερη φορολογία», αναφέρουν οι αναλυτές χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μελέτες του ΟΟΣΑ.

Στη χαρτογράφηση των φορολογικών καθεστώτων, η Ελλάδα συνεχίζει τον δικό της μοναχικό δρόμο μακριά από τις επενδύσει με συντελεστή 29% (δεν συμπεριλαμβάνεται ο φόρος διανομής), καταλαμβάνοντας την 23η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.

Μάλιστα δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες, όπως η Ιρλανδία που ακόμα και στα χρόνια της κρίσης κατάφερε να διατηρήσεις τον χαμηλό συντελεστή (12,5%) και την Ουγγαρία που φορολογεί τα κέρδη με συντελεστή 9%. Στη Λιθουανία δε ο συντελεστής ανέρχεται στο 15% μόλις.

Και αν η Ελλάδα αντιτάξει ότι η Γαλλία (34,4%) παραδοσιακά διατηρεί υψηλούς συντελεστές ωστόσο στην ανωτέρω χώρα υπάρχει βαριά βιομηχανία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση της φορολογίας. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών φορολογεί τα εταιρικά κέρδη με συντελεστές που κυμαίνονται από 19% ως 25%. Στο ποσοστό αυτό η Ελλάδα θα φθάσει το 2022 σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Εφόσον βέβαια εκλεγεί η Ν.Δ. στο 25% θα φθάσει το 2020 ενώ το 2021 ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 20%.