H Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό

H Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό

Τη Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική του ομίλου Viohalco, επέλεξε η ICGB για την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού της ICGB.

Πρόκειται για ένα έργο αξίας 58,2 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «έπειτα από λεπτομερή τεχνική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων στις εγκαταστάσεις των συμμετεχόντων, βρέθηκε ότι η τεχνική πρόταση από τα Σωληνουργεία Κορίνθου εναρμονίζεται πλήρως με τις τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πλεονεκτημάτων που βελτιώνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του αναθέτοντα φορέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ICGB, κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου».

Το συμβόλαιο έχει διάρκεια ενός έτους και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία υπογραφής. Η προμήθεια σωλήνων από την ελληνική εταιρεία αφορά ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού, τόσο στην επικράτεια της Βουλγαρίας όσο και στην Ελλάδα.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί το 2017 και η αρχική φάση είχε προσελκύσει πάνω από δέκα προσφορές, όμως στην τελική φάση συνέχισαν τρεις: Η τουρκική Erciyas Celik Boru Sanayi, η Toplivo-2 της Βουλγαρίας και η ελληνική Σωλ. Κορίνθου.

Το συνολικό κόστος του αγωγού IGB αναμένεται να φτάσει στα 220 εκατ. ευρώ και θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό στην περιοχή της Κομοτηνής και στα Στάρα Ζαγόρα. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα με προβλεπόμενη δυναμικότητα μεταφοράς έως και 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.