Στη Γερμανία μέσω... Ιρλανδίας η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών;

Στη Γερμανία μέσω... Ιρλανδίας η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ακόμη μία ιταλογερμανική κόντρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη με φόντο την επιλογή του διαδόχου της Ντανιέλ Νουί στη θέση του επικεφαλής του Μεγάλου Επόπτη των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα της διελκυστίνδας εκτιμάται πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πρώτες που πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του SSM για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι η μάχη που δίνουν ο Ιταλός Αντρέα Ένρια και η Ιρλανδή Σάρον Ντόνερι για να αναλάβουν το τιμόνι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ είναι σώμα με σώμα. Αν είναι ο Ιταλός αυτός που θα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ τα NPEs μέσα στην επόμενη τριετία, τότε εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι εγχώριοι όμιλοι θα έχουν μία πιο ήπια αντιμετώπιση, που συνεπάγεται ότι περιορίζεται ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης. Στον αντίποδα, αν επικρατήσει η Ιρλανδή τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή της Γερμανίας για ταχύτατη «κάθαρση» από τα κόκκινα δάνεια.

Οι Βόρειοι προτιμούν την υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και οι Νότιοι – για προφανείς λόγους – τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA). Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα καθώς συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να εκλέξει τον αντικαταστάτη της Ντανιέλ Νουί, της οποίας λήγει η θητεία.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εμπειρίας του Ιταλού και της αύρας της Ιρλανδής, ή μεταξύ μιας πιο ήπιας προσέγγισης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ή τη συνέχιση της γερμανικής γραμμής για ταχύτατη «κάθαρση». Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg, τάραξε τα νερά, αποκαλύπτοντας ότι ενώ οι απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων Ευρωβουλευτών διίστανται για το ποιος είναι ο καταλληλότερος, όσοι τάσσονται υπέρ του Ένρια τονίζουν την εμπειρία του και όσοι προτιμούν την Ντόνερι είναι γιατί θέλουν να προωθήσουν την ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στις τάξεις της ΕΚΤ.

Όπως και να'' χει, η κούρσα της διαδοχής είναι αμφίρροπη, καθώς την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πρέπει να την επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να την υπογράψουν στο τέλος οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Τόσο η Ντόνερι όσο και ο Ένρια κέρδισαν τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου με τις παρουσιάσεις τους, αφήνοντας πίσω τους τον Γάλλο Ρομπέρ Οφίλ.

Η Ντόνερι έχει στοιχεία που θυμίζουν... περισσότερο Νουί αν και όσοι τη γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι είναι πιο εξωστρεφής από τη Γαλλίδα, αλλά το ίδιο αυστηρή. Η Ιρλανδή διαθέτει εμπειρία 20 ετών στους τομείς της νομισματικής πολιτικής, της τραπεζικής εποπτείας και της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Και επειδή το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θεωρείται μείζον για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού κλάδου και η επίλυσή του είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η Ντόνερι κερδίζει πόντους.

Βέβαια, και ο Ένρια διαθέτει σημαντική εμπειρία, καθώς και μόνο το γεγονός ότι ηγείται της EBA τα τελευταία επτά χρόνια, η οποία θέτει όλα τα τεχνικά πρότυπα για την εφαρμογή των τραπεζικών ρυθμιστικών κανόνων, είναι αρκετό για να του δώσει τη θέση. Όμως ο Ένρια έχει ένα «ελάττωμα». Είναι Ιταλός και με τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ οι χώρες του σκληρού πυρήνα δεν θα ήθελαν να δουν δύο εκπροσώπους του Νότου σε αυτές τις δύο εξαιρετικά νευραλγικές θέσεις.