Νέο μπλόκο βάζει η κυβέρνηση στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός με προσφυγή στη διατησία

Νέο μπλόκο βάζει η κυβέρνηση στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός με προσφυγή στη διατησία

Του Γιώργου Φιντικάκη

Με νέο μπλόκο, αυτή τη φορά μέσω της προσφυγής στη διαιτησία, η κυβέρνηση βάζει τρικλοποδιά στην επένδυση της Eldorado Gold στα μεταλλεία Χαλκιδικής, προκαλώντας νέα ρήξη στις σχέσης της με τους μετόχους της εταιρείας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται γνωστό ότι το Δημόσιο προσφεύγει κατά της Ελληνικός Χρυσός στην διαδικασία της διατησίας “προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας”. Στην ανακοίνωση το υπουργείο επικαλείται την “διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές”. Το επείγον της διαδικασία προκύπτει και από το γεγονός ότι με έγγραφο που απέστειλε ο κ. Σταθάκης προς τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μιχαήλ Απέσσο, ζητά επισήμως την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία.

Την παραπάνω κίνηση είχε προαναγγείλει εδώ και κάμποσο καιρό ο υπουργός Ενέργειας με συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής (14 Μαίου), προκειμένου, όπως είχε τότε πει, η διατησία να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης.

«Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα “επίδικα” θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σταθάκη με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado God Τζορτζ Μπερνς και τον προκάτοχό του Πολ Ράιτ, που είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να επιλύσουν με την κυβέρνηση τα ανοικτά θέματα, αλλά και να κοινοποιήσουν στα πολιτικά κόμματα της χώρας, τα προβλήματα που συναντούν στην Ελλάδα, ζητώντας την στήριξή τους.

Τότε μάλιστα η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός είχε ζητήσει να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δίχως αυτό να καταστεί δυνατό. Ούτε επίσης είχε καταστεί δυνατό να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στην διοίκηση της εταιρείας και τον κ. Σταθάκη, προκειμένου να αποφευχθεί η διαιτησία, κίνηση που θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέες καθυστερήσεις την επένδυση στις Σκουριές.