Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο εμπεριέχει μια σειρά σκληρών μέτρων, που θα καταρρίπτουν οριστικά το αφήγημα περί τέλους της λιτότητας. Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου με δεδομένο ότι η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι στις 21ης Ιουνίου.

Το πολυνομοσχέδιο έχει 120 άρθρα ενώ το κυρίως σώμα είναι 100 σελίδες, οι οποίες μαζί με τις συνοδευτικές εκθέσεις φτάνουν τις 500 σελίδες.

Πιο αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, την ενεχυρίαση του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ως εγγύηση για την αποπληρωμή των οφειλών μας) τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Με άλλα λόγια λιτότητα για πολλά χρόνια ακόμα με μέτρα σκληρά που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι... αποφασισμένοι να στηρίξουν τη σκληρή λιτότητα, καθώς η κυβέρνηση προτάσσει ως αντιστάθισμα σε αυτή τα υπερπλεονάσματα (τα οποία φυσικά έχουν προκύψει από την υπερφορολόγηση), σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό περί τέλους των μνημονίων.

Είναι ενδεικτική, πάντως, της βεβαιότητας που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος μιλώντας μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ «δεν είναι τραλαλά». 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων και πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου με δεδομένο ότι η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι στις 21ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου ξεκινάει στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Την Τρίτη, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 3μ.μ., με την ψήφισή του.

 Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο είναι διαθέσιμο εδώ.