ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και άδειες δημοσίων υπαλλήλων

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και άδειες δημοσίων υπαλλήλων

«Φρένο» στις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων από το ΣΤ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο η υπόθεση κρίνεται μείζονος και παραπέμπεται στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr g 7μελής σύνθεση του τμήματος έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 και άρχισαν να ισχύουν από 1.1.2013, καθώς αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Όπως σημειώνουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους:

«Ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης.»......

....«Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».