Σταθερή ανάπτυξη κόντρα στην κρίση για τη Μύλοι Λούλη

Σταθερή ανάπτυξη κόντρα στην κρίση για τη Μύλοι Λούλη

Της Αντιόπης Σχοινά

Με αργά αλλά σταθερά βήματα αναπτύσσεται μέσα στην κρίση η μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της χώρας, η Μύλοι Λούλη, που έκλεισε το 2015, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, με αύξηση περίπου 15% στον όγκο και άνοδο 13% με 15% στον τζίρο.

Το νέο έτος μπήκε με μικρές αλλά σημαντικές ανακοινώσεις για την εταιρεία, η οποία, παρά τη στασιμότητα και την πολιτικοοικονομική δυσκολία, προχώρησε, έστω και με αλλαγή σχεδίων, σε μια μικρή επένδυση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ στην Ινδία και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας θυγατρικής στη Βουλγαρία (Loulis Mel - Bulgaria Ead), με βασικό σκοπό της εταιρείας τη συγκέντρωση και εμπορία δημητριακών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η τελευταία δε κίνηση, όπως σημειώνει στο liberal.gr ο Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μύλοι Λούλη, πραγματοποιήθηκε, καθώς από τη συγκεκριμένη αγορά ήδη ο όμιλος προμηθεύεται σημαντικό κομμάτι της πρώτης ύλης ετησίως. Από την άλλη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλες προοπτικές για την εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης στην ευρύτερη περιοχή, εμπορικού κυρίως χαρακτήρα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα αμεσότερης αλλά και αποδοτικότερης πρόσβασης σε μια αγορά που συνεχώς διευρύνεται.

Νέα δυναμική

Οι κινήσεις που η αλευροβιομηχανία έχει κάνει τον τελευταίο περίπου χρόνο είναι ικανές να προσφέρουν νέα δυναμική στη «Mύλοι Λούλη» και να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά.

Όσον αφορά στην αγορά της Ινδίας η εισηγμένη προχώρησε στις αρχές Γενάρη σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την αυτόνομη είσοδο της στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μέσω της θυγατρικής Grinco.

Κίνηση η οποία μπορεί να μετέθεσε χρονικά την προοπτική της μεγάλης επένδυσης των 15 εκατ. ευρώ από κοινού με την Chipita για την κατασκευή εργοστασίου (αλευρόμυλος), ωστόσο δίνει τη δυνατότητα της εκ των έσω ανάλυσης της συγκεκριμένης αγοράς. Παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή μονάδας έτοιμων μιγμάτων αρτοποιίας σε μεγάλη πόλη της Iνδίας.

Σημειώνεται ότι στην Ινδία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μουμπάι (Βομβάη), η Chipita εδώ και ενάμιση χρόνο διατηρεί εργοστάσιο πραλίνας, ενώ προγραμματίζει την κατασκευή εργοστασίου κρουασάν στο Αχμενταμπάντ, επένδυση ύψους 65.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι στο στάδιο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επίσης η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην ίδρυση θυγατρικής, στην οποία εντάχθηκε η Eλληνική Σχολή Aρτοποιΐας με επιδίωξη την εξέλιξη του επαγγελματία αρτοποιού και ζαχαροπλάστη, για το γενικότερο καλό του κλάδου, με αμφίπλευρα οφέλη και για την αντίστοιχη βιομηχανία.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η προώθηση νέων καινοτόμων προϊόντων ζαχαροπλαστικής στα ράφια των σουπερμάρκετ από τον χειμώνα. Η αρχή έγινε με μίγματα για πολύσπορο ψωμί, μάφιν, πίτσα και μελομακάρονα, τα οποία ενισχύουν την παρουσία της και την βάζουν σε μια ακόμη κατηγορία προϊόντων με ιδιαίτερη δυναμική.

Τέλος, και σε ο,τι αφορά τη συνεργασία με την Al Dahra Agriculture ολοκληρώνεται η συνεργασία που αφορά τη δημιουργία σιλό στη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμάται ότι περί τους 270.000 τόνοι θα μπορούν να αποθηκευθούν στις νέες εγκαταστάσεις από εφέτος. Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή αλευρόμυλων σε διάφορες περιοχές της Ασίας, οι οποίες μπορεί να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αποτελούν όμως περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρήζουν και αντίστοιχης προσοχής.