Στάση αναμονής των επενδυτών μέχρι τις εκλογές

Στάση αναμονής των επενδυτών μέχρι τις εκλογές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Καταλύτη αποτελούν οι εκλογές για να τοποθετηθούν τα ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, και έως τότε θα τηρούν στάση αναμονής, άρα μπορεί να παγώσουν κινήσεις, επενδυτικά σχέδια, και νέα projects που αφορούν τη χώρα.

Την εικόνα αυτή μεταφέρουν στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών και χρηματιστηριακών, που συμμετείχαν στις συναντήσεις με ξένα funds στο Λονδίνο, εξηγώντας ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος που βλέπουν σήμερα οι επενδυτές για την Ελλάδα, είναι η μακρά προεκλογική περίοδος.

Σύμφωνα με το κλίμα που μεταφέρουν οι συνομιλητές μας, οι fund managers τους μετέφεραν με μονότονο τρόπο, ότι “η μακρά προεκλογική περίοδος κάνει ζημία στα σχέδια για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα”. Και ότι καθώς η προεκλογική περίοδος έχει στην ουσία ξεκινήσει, μεγαλώνει ο ούτως ή άλλως προβληματισμός τους για νέα “ανοίγματα” στην Ελλάδα, τα οποία θα επαναξιολογήσουν μετά τις κάλπες.

Στην πράξη, ο φόβος που μετέφεραν τα ξένα funds σε στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη της δυναμική, θα προβεί μέχρι τις εκλογές σε παροχές και αποφάσεις που όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν την αξιοπιστία της χώρας, αλλά θα την επιδεινώσουν. Τυχαίο δεν είναι ότι ενώ αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από το τέλος του 3ου Μνημονίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν κολλημένες πάνω από το 4%.

Στο σκέλος των τραπεζών, πολλοί διεθνείς επενδυτές, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αμφισβητώντας την ικανότητα τους, όχι μόνο να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs αλλά να πετύχουν και τους προϋπολογισμούς χρήσης. Σε επιμέρους επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, οι επενδυτές εξέφρασαν μεγάλες επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά της, ενώ πολλές επαφές έκαναν με ξένα funds οι ενεργειακές εταιρείες.

Το μήνυμα των επαφών είναι σαφές. Εξαιρουμένων κάποιων δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, αν δεν υπάρξει έως τις εκλογές κάποια συνταρακτική εξέλιξη, πολύ δύσκολα θα δούμε τόνωση των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και την απόδοση του 10ετούς να πέφτει πολύ κάτω του 4%. Πολύ περισσότερο όταν το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στα τέλη του 2018, και το ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων της μέσα στο 2019, θα πυροδοτήσει άνοδο των αποδόσεων και των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, τα δείγματα γραφής, που περιμένουν από την Ελλάδα, οι ξένοι επενδυτές, παραμένουν τα ίδια που ήταν πριν μήνες και χρόνια: Να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες στο αναπτυξιακό σκέλος, να διαμορφώσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον με σταθερό φορολογικό καθεστώς και διαφανές σύστημα κινήτρων, να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα και πάνω από όλα να διασφαλίσει τη σταθερότητα η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί ζητούμενο για όποιον επιλέγει την Ελλάδα για επενδύσεις.