Σταδιακή απόσυρση του QE ζητούν Ifo και γερμανική Ένωση Τραπεζών

Σταδιακή απόσυρση του QE ζητούν Ifo και γερμανική Ένωση Τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποσύρει τη νομισματική της στήριξη εφόσον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφθασε στο στόχο, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo.

«Πρέπει πλέον (η ΕΚΤ) να πάρει το πόδι από το γκάζι και να μειώσει ξεκινώντας από τον Απρίλιο τις αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως», υποστήριξε ο Clemens Fuest, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ θέτει σε κίνδυνο το στόχο της.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reutres, η BdB ζητά την προετοιμασία για μια έξοδο από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η γερμανική Ένωση Τραπεζών ανέφερε πως το γεγονός ότι η απειλή του αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός επιταχύνεται δικαιολογεί το αίτημα αυτό.

«Αυτή η κίνηση πρέπει να προετοιμαστεί καλά, πολύ καλά», και οι χαράκτες της πολιτικής πρέπει να το επικοινωνήσουν προσεχτικά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Deutschlandfunk ο Michael Kemmer της BdB.

«Αλλά θα είναι σημαντικό, πιστεύω, η ΕΚΤ να ανοίξει σήμερα την πόρτα της εξόδου», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η BdB είχε ξανασχολιάσει το θέμα τη Δευτέρα, όπου ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ δείχνουν πως η πολιτική αυτή δεν χρειάζεται πια.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αποφάσισε τον Δεκέμβριο να μειώσει ξεκινώντας από τον Απρίλιο τις μηνιαίες αγορές ομολόγων σε 60 δισ. ευρώ από 80 δισ., ωστόσο να διατηρήσει το πρόγραμμα έως το τέλος του 2017.