Σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια βλέπει ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο

Σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια βλέπει ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο

Ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, εκτιμά πως η Fed θα προχωρήσει σε έως και πέντε αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2016, εφόσον φυσικά υπάρχει σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Marketwatch.

Η αμερικανική οικονομία "έχει μπροστά της μεγάλες αντιξοότητες ακόμα”, είτε πρόκειται για αδύναμες οικονομίες του εξωτερικού, είτε για την ισχυροποίηση του δολαρίου ή και θέματα που σχετίζονται με τη στέγαση, δήλωσε ο κ. Williams στους δημοσιογράφους.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η Fed θα “συνεχίσει να πατάει γκάζι το 2016”, κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια, σημειώνει. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης “σταδιακά να μειώνει ταχύτητα” με μια πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των επιτοκίων, ο αξιωματούχος της Fed εκτιμά πως “εύκολα προβλέπω τρεις με πέντε αυξήσεις επιτοκίων”, γεγονός που εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας. Σημείωσε, ωστόσο, πως η πιο διαδεδομένη άποψη ανάμεσα στους υπαλλήλους της κεντρικής τράπεζας προβλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε το επιθυμητό επιτόκιο της τράπεζας γύρω στο 1,35%, το οποίο θεωρεί πως είναι “λογική εκτίμηση” για το μέλλον.