Στα σκαριά κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία για ελεύθερους επαγγελματίες

Στα σκαριά κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία για ελεύθερους επαγγελματίες

Ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστεί, για τρία χρόνια, κατώτατη κατηγορία εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ειδικότερα, εξετάζεται η δημιουργία μίας κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως ισχύει για τους νέους αγρότες, για περίοδο τριών ετών. Σε αυτή την περίοδο οι εισφορές θα ανέρχονται σε 93 ευρώ μηνιαίως, θα αντιστοιχούν δηλαδή (ως 20% εισοδήματος) σε μηνιαίες απολαβές 468 ευρώ.

Στο μεταξύ έγινε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τ. Αλεξιάδη με θέμα τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί εισφορά 20% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών για τον κλάδο της κύριας σύνταξής τους, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο. Συμφωνήθηκε ένα σχέδιο πλατφόρμας εφαρμογής του μέτρου της εισφοράς 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί στις 10:30 σε συνάντηση που θα έχουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με εκπρoσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών.