Στα «σκαριά» και επίσημα η συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank

Στα «σκαριά» και επίσημα η συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank

Την έναρξη των συνομιλιών για πιθανή συγχώνευση ανακοίνωσαν επίσημα πλέον η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και η ανταγωνιστική Commerzbank μετά από πολλούς μήνες εικασιών για μια τέτοια κίνηση.

Ειδικότερα, η Commerzbank επισήμανε ότι οι τράπεζες «συμφώνησαν σήμερα να ξεκινήσουν συζητήσεις με ένα ανοιχτό αποτέλεσμα σχετικά με την πιθανή συγχώνευση».

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της αποφάσισε να «επανεξετάσει τις στρατηγικές επιλογές» και πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν τελικά θα προκύψει η συγχώνευση. «Σ'' αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώνουμε ότι ξεκινάμε τις συνομιλίες», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με το Marketwatch, μια τέτοια συγχώνευση θα συνδύαζε δύο τράπεζες που απασχόλησαν πλήρως πάνω από 133.000 υπαλλήλους στο τέλος του περασμένου έτους και αντιμετωπίζουν προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση για την έναρξη της διαδικασίας αντιμετωπίστηκε με σχετική επιφύλαξη καθώς και οι δύο τράπεζες είναι απασχολημένες με την αναδιάρθρωση των δικών τους επιχειρήσεων, θέτοντας έτσι το ερώτημα πώς θα καταφέρουν να ενσωματώσουν έναν νέο εταίρο.

Επιπλέον, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες, αλλά δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ευνοεί και πιέζει τη συγχώνευση.

Επιπλέον, η αρχική αντίδραση της αγοράς φαίνεται αρκετά θετική καθώς στον απόηχο της ανακοίνωσης οι μετοχές της Deutsche Bank ενισχύονται κατά 3,77% ενώ της Commerzbank αντίστοιχα καταγράφουν αύξηση ύψους 7,2%.

Η συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank θα θέσει σε κίνδυνο 30.000 θέσεις εργασίας

Μια συγχώνευση της Deutsche Bank και της ανταγωνιστικής της Commerzbank θα μπορούσε να οδηγήσει σε 30.000 περικοπές θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού σωματείου Verdi το οποίο είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank.

Παράλληλα, αμφιβολίες για την πιθανή συγχώνευση εξέφρασε και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι περισσότερες από τις 30.000 θέσεις που ενδέχεται να περικοπούν βρίσκονται στη Γερμανία, δήλωσε ο Τζαν Ντούσεκ του Verdi, ενώ σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα απειλούνται 10.000 θέσεις εργασίας.