Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας επένδυση και της BlackRock

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας επένδυση και της BlackRock

Η Artume, εταιρεία συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού BlackRock, επιχειρεί εδώ και δέκα χρόνια να υλοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στη λεωφόρο Κηφισού. Οι επενδυτές, όμως, ακόμα περιμένουν στο...ακουστικό τους.

Πρόκειται για τον εμπορικό πολυχώρο Academy Gardens, που σχεδιάστηκε να αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 21 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισού 60 και Λένορμαν. Περιλαμβάνει τα παλιά εργοστάσια Βαγιωνή και Μουζάκη από τα οποία σήμερα κάποια έχουν κατεδαφιστεί και κάποια παραμένουν άδεια κελύφη και βρίσκεται κοντά στην υποβαθμισμένη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Οπως εξηγούν κύκλοι της εταιρείας στην «Καθημερινή», η επένδυση μπορεί να προχωρήσει με τις υπάρχουσες άδειες, οι οποίες αποκτήθηκαν ύστερα από πολυετή αγώνα, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η ιστορία είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Για να αρθούν οι εκκρεμότητες το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού πέρυσι, η οποία εκφράστηκε με υπουργική απόφαση για την οποία απαιτήθηκε άλλη απόφαση, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία ήταν θετική.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε υπ' όψιν την εν λόγω απόφαση του τότε υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, αλλά ζήτησε εκ νέου τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το οποίο για τρίτη φορά γνωμοδότησε θετικά.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν γνωμοδότησης και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπέγραψε και απέστειλε στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης, το οποίο κρίθηκε νόμιμο ως έχει (ΠΕ 111/2017).

Παράλληλα, η Artume προχώρησε, όπως υπέδειξε το ΚΥΣΟΙΠ, στη σύνταξη σχεδίου διακήρυξης προθέσεων-μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, του οποίου η υπογραφή εκκρεμεί», αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της Artume.

«Στις πολλαπλές επαφές που είχαν τα στελέχη της εταιρείας μας με αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όπως η αντιπροεδρία, το υπουργείο Επικρατείας και το Περιβάλλοντος, πάντα είχαμε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά τα πρώτα σχεδία για την επένδυση στη συγκεκριμένη έκταση, οι επενδυτές ακόμη περιμένουν.