Στα «χέρια» του Erdogan και ο όμιλος Hurriyet για 1,2 δισ. δολάρια

Στα «χέρια» του Erdogan και ο όμιλος Hurriyet για 1,2 δισ. δολάρια

Mega deal με πολιτικές προεκτάσεις βρίσκεται εν εξελίξει στην Τουρκία καθώς o αντιπολιτεύομενος εκδοτικός όμιλος Dogan περνά στα χέρια του φιλοκυβερνητικού Demirοren Media Group.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών θα ανακοινωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Έτσι, ο όμιλος Demirοren θα έχει πλέον υπό την σκέπη του εμβληματικά ΜΜΕ όπως τη Hurriyet, το CNN Turk και το Kanal D. 

Η είδηση που δεν διαψεύδεται από τον όμιλο αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,2 δισ. δολαρίων.

Η διαφαινόμενη συμφωνία ξεπερνά το επιχειρηματικό επίπεδο καθώς ο όμιλος Dogan ήταν πρακτικά ο μόνος ισχυρός δημοσιογραφικός όμιλος που αντιπολιτευόταν ακόμα στον πανίσχυρο Tayyip Erdogan. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές τον Aydin Dogan ως έναν διεφθαρμένο επιχειρηματία. 

Επιπλέον τον Μάιο του 2015 ο Erdogan είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet - επίσης ιδιοκτησίας Dogan - επειδή είχε δημοσιεύσει τις φωτογραφίες από αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε όπλα με προορισμό της Συρία τα οποία ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT). 

Στον αντίποδα, ο Demirοren Media Group, του επιχειρηματία Erdogan Demiroren, θεωρείται προσκείμενος στο κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα.