Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

«Παρακαταθήκη» στην επόμενη κυβέρνηση θα δώσει η παρούσα την οπλισμένη νάρκη της ΔΕΗ, για την οποία ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς μπορεί να σκάσει, γι'' αυτό άλλωστε και η απενεργοποίησή της αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Ούτως ή άλλως, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη πώληση των μονάδων Μεγαλόπολης, και Μελίτης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τους επενδυτές, η νέα ημερομηνία για μετά τις εκλογές, θα είναι η 15η Ιουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τότε ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κληθεί να το διαχειρισθεί με τις Βρυξέλλες η νέα κυβέρνηση, όπως είχε ήδη επισημάνει το liberal.gr από τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με τη διασφάλιση της βραχυπρόθεσμης βιωσιμότητας της ΔΕΗ.

Στην ουσία μια τέτοια εξέλιξη βγάζει κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ από την δύσκολη θέση να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δεύτερο ναυάγιο. Εδώ και καιρό, το δεύτερο αυτό εγχείρημα πώλησης των μονάδων της επιχείρησης προχωρούσε μέσα σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα, με την εικόνα να προσομοιάζει αρκετά με εκείνη του πρώτου διαγωνισμού. Τα σενάρια τα οποία αντιμετώπιζε η διοίκηση M. Παναγιωτάκη ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο, και αφορούσαν από την μη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως την αποδοχή προσφορών με πολύ χαμηλό τίμημα. 

Ο ένας μετά τον άλλο οι δυνητικοί μνηστήρες, είχαν αρχίσει τελευταίως να γυρνούν την πλάτη στη διαδικασία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους Τσέχους της Sev.En.Energy - που με την προ ημερών εξαγορά ανθρακικών μονάδων στην Τσεχία έστειλαν μήνυμα στη ΔΕΗ για μη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό- την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, το ελληνοκινεζικό σχήμα Κοπελούζου-CHN Energy, κ.ό.κ. Τώρα, έπειτα και από τις χθεσινές καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις είναι προφανές ότι θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση να βρει τον τρόπο για να κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς της ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες. 

Το κεφάλαιο λιγνίτες θα ενταχθεί πιθανότατα σε μια συνολικότερη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντικαταστήσει με μια καλύτερη συμφωνία, εκείνη που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 με τις Βρυξέλλες η σημερινή, δηλαδή να χάσει ως το 2020 η ΔΕΗ τη μισή της πελατεία, δίχως αντάλλαγμα. 

Το σχέδιο θα συνίσταται πιθανώς σε μια παραλλαγή μοντέλων «Μικρής ΔΕΗ», και μετά σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη «Μεγάλη ΔΕΗ». Ο γρίφος είναι δύσκολος. Οι Βρυξέλλες έχουν ξοδέψει πολύ μεγάλο κεφάλαιο, επί μια δεκαετία, στην υπόθεση ΔΕΗ, άρα θα πρέπει να πειστούν για την βιωσιμότητα της νέας ελληνικής πρότασης. Και πάλι όμως, προτού έρθει εκείνη η στιγμή, η ΔΕΗ θα χρειαστεί γενναίο συμμάζεμα, ανελέητο κυνήγι των οφειλετών, και νέες ενέσεις εκατομμυρίων, ώστε να βελτιώσει τα οικονομικά της και να καταστεί ελκυστική.

Κρίνοντας από την πρόσφατη έκθεση της S&P, η επιχείρηση έχει ρευστότητα το πολύ για δώδεκα μήνες, ωστόσο μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά της κινδυνεύει. Η εξίσωση πολιτικά είναι πολύ δύσκολη. Το μόνο καλό νέο είναι ότι η επίσπευση των εκλογών θα επισπεύσει και την αναζήτηση της λύσης, όποια κι αν είναι αυτή, για την ΔΕΗ που παρ'' ότι ηλεκτροδοτεί 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντούτοις δεν διαθέτει ένα πειστικό σχέδιο για να κρατηθεί όρθια.