Στα χέρια Snam, Fluxys και Εnagas το 66% του ΔΕΣΦΑ

Στα χέρια Snam, Fluxys και Εnagas το 66% του ΔΕΣΦΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μια ανάσα από την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται η ευρωπαϊκή συμμαχία της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas. Κατέβαλε σύμφωνα με τις πληροφορίες προσφορά ύψους 535 εκατ ευρώ για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, υψηλότερη από του έτερου διεκδικητή, και εφόσον τη βελτιώσει, όπως της ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ελληνικό δίκτυο αγωγών γίνεται δική της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έτερο σχήμα που διεκδικούσε το ΔΕΣΦΑ, δηλαδή η κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa, της ρουμάνικης Transgaz και της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που προσέφερε 457 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνει ότι κάλεσε την κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ.

Στην πράξη, πρόκειται για ένα τρίτο γύρο προσφορών, διαδικασία που προέβλεπε εξαρχής ο διαγωνισμός. Στο πρώτο γύρο λέγεται ότι οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές ανάμεσα στο εύρος 400-450 εκατ ευρώ, στο δεύτερο γύρο οι πληροφορίες μιλούν για 535 και 457 εκατ ευρώ, και στον τρίτο και τελευταίο γύρο, προφανώς θα ανέβει το τίμημα του σχήματος Snam-Fluxyw-Enagas θα αυξηθεί προφανώς κατά μερικά εκατομμύρια. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ποσά (535-457 εκατ ευρώ), η διαφορά των 78 εκατ ευρώ, δείχνει ότι το σχήμα Snam, Fluxys και Εnagas είναι αποφασισμένο να αποκτήσει τον ΔΕΣΦΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΝ Γ.Σταθάκης αναφέρει σε δήλωση του ότι η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής), και προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό (400 εκατ ευρώ).

Επιπλέον, η Συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευτήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου επισημαίνει ο υπουργός, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι:

- το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)

- το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας

- ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ

- ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Διαβάστε ακόμα:

- Σενάρια για πάνω από 500 εκατ. ευρώ προσφορά στον ΔΕΣΦΑ