Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, γεγονός που αποτελεί στήριγμα για την οικονομική ανάπτυξη, τη στιγμή που η χαμηλότερη ζήτηση των εξαγωγών απειλεί ακόμα κι αυτή την ισχνή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 10,3% το Φεβρουάριο από το 10,4% του Ιανουαρίου. Το ποσοστό του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε από την εκτίμηση του 10,3%.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μείωση κατά 39.000 ανέργους, φτάνοντας συνολικά τα 16,63 εκατ. ανέργους στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Παρά τη σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας – και δεδομένου ότι είχε εκτοξευτεί στο 12% στις αρχές του 2013 – η αγορά εργασίας παραμένει πολύ αδύναμη σε διεθνές επίπεδο. Το Φεβρουάριο, το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ διαμορφώθηκε μόλις στο 4,9%.

Όσο περισσότερος κόσμος έχει απασχόληση, τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες θα συμβάλουν στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία αποτέλεσε και τη βασική αιτία ανάκαμψης το 2015.

Ωστόσο, όσο και να αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη, δύσκολα θα καταφέρει να ωθήσει τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν χρειαστεί για να αποτρέψει την εδραίωση του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας.

«Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα έχει αυξήσει τον κίνδυνο να γίνουν επίμονες οι αστοχίες του πληθωρισμού, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία», δήλωσε ο Πέτερ Πράετ σε εκδήλωσε στη Ρώμη.

«Για αυτό το λόγο αντιδράσαμε τόσο δυναμικά για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας – και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον, εάν χρειαστεί». 

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η Eurostat ανακοίνωσε πως οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,7% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, ενώ ήταν κατά 4,2% χαμηλότερες από το Φεβρουάριο του 2015,καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το Νοέμβριο του 2009.

Μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα

Στο 24% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2015, έναντι 24,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε 1,15 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,5% και στις γυναίκες στο 28,3%.

Εξάλλου, μικρή άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,2% τον Νοέμβριο σε 48,9% τον Δεκέμβριο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48,9%), στην Ισπανία (45,3%), στην Κροατία (40,3%) και την Ιταλία (39,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (6,9%), στη Δανία (10,2%) και την Τσεχία (10,5%).

Μεγαλύτερη των προσδοκιών η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στην Ισπανία

Πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν το Μάρτιο οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στην Ισπανία, με το πολιτικό αδιέξοδο να διατηρείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που εγγράφηκαν στους καταλόγους για επίδομα ανεργίας υποχώρησε πάνω από 58.200 άτομα από το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, έκαναν λόγο για μείωση της τάξης των 50.000. Σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, η εγγεγραμμένη ανεργία μειώθηκε κατά σχεδόν 45.500 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η ανεργία έχει συρρικνωθεί περίπου 357.000, οδηγώντας το συνολικό αριθμό των άνεργων Ισπανών στα 4,09 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας. Παράλληλα, οι εγγραφές κοινωνικής ασφάλισης, δείκτης απασχόλησης νέου προσωπικού, ενισχύθηκε κατά 138.086, με το συνολικό αριθμό απασχολούμενων να φθάνει τα 17,3 εκατ. και να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.