Στα 884 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΟΤΕ

Στα 884 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΟΤΕ

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην Ελλάδα διαθέτει η ΟΤΕ Estate, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού με σκοπό τη διαχείριση και την αξιοποίησή της.

Με βάση την τελευταία αποτίμηση (2020) από την Πειραιώς Real Estate, όπως περιλαμβάνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της OTE Estate ανήλθε 884 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη αξία του 2019.

Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο της ΟΤΕ Estate περιλαμβάνονται 2.300 ιδιοκτησίες, 400 από τις οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

Η συνολική μείωση των εσόδων από μισθώματα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης ανήλθε στα 0,34 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ μέχρι και τον Μάιο του 2021 το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 0,17 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες στην αγορά ακινήτων η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη 10 νέων μισθώσεων ακινήτων συνολικής επιφάνειας 7.694 τ.μ.

Συνεχίστηκε επίσης, το πρόγραμμα ανακαινίσεων και αναβαθμίσεων των κτιρίων της εταιρείας, ενώ ανακαινίστηκαν συνολικά 13 κτίρια με συνολικό κόστος 0,9 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο του πλάνου αναβαθμίσεων κτιρίων του ομίλου, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ξεκίνησαν και οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί της οδού Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτιμώμενος χρόνος  ολοκλήρωσης  της  ανακατασκευής  είναι  το  2024,  έχοντας  ενσωματώσει  και  τις  μέχρι  σήμερα καθυστερήσεις  από  την  πανδημία COVID-19. Η στατική ενίσχυση του κτιρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Το 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του Διοικητικού Μεγάρου με τον 13ο όροφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όπως και οι εργασίες ανακατασκευής του 12ου ορόφου. Προγραμματίζεται επίσης, να ξεκινήσουν οι εργασίες στην 1η πτέρυγα του κτιρίου (όροφοι 2ος-11ος).

Σταθερά τα έσοδα

Τα έσοδα από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων της εταιρίας στις 31.12.2020 διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση ανερχόμενα σε 51,8 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας (0,34 εκατ. ευρώ) στα μισθώματα από τρίτους.

Τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) υποχώρησαν ελαφρώς σε 37,5 εκατ. ευρώ από 38 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 67% και διαμορφώθηκαν σε 28 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ από 68,9 εκατ. ευρώ το 2019.  

Το πείραμα της τηλεργασίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της η OTE Estate, στον κλάδο των ακινήτων, η τηλεργασία ήταν και παραμένει ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα επέλθουν ή όχι δομικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας (ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων, βελτιστοποίηση χρήσης χώρων) και πώς αυτά θα επηρεάσουν τόσο

το υφιστάμενο απόθεμα κτιρίων, όσο και το είδος των νέων κτιρίων που θα κατασκευαστούν. Το νέο βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι στο πώς θα μοιάζει ο μελλοντικός χώρος εργασίας γραφείου και ποιες ανάγκες θα καλύπτει.

Είναι πιθανό η ζήτηση να στραφεί σε σύγχρονα γραφεία με υψηλή ενεργειακή κλάση και πιστοποιήσεις (WELL, LEED κ.ά.), με εύκολη πρόσβαση και με μικτές αναπτύξεις που θα συνδυάζουν επιπρόσθετα οικιστικές χρήσεις και χρήσεις καθημερινών δραστηριοτήτων με δυνατότητα εξαερισμού επί 24ωρου βάσεως. Όλα αυτά επηρεάζονται από το πόσο μεγάλα θα είναι τα ποσοστά τηλεργασίας που θα παραμείνουν και το ποιες μεταβλητές θα επηρεάζουν τα ποσοστά αυτά.

Οι ΑΕΕΑΠ δίνουν κίνηση στα ακίνητα

Παρά την πανδημία στο μεγαλύτερο μέρος της χρήσης, σημαντικές εξελίξεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2020. Η αγορά κινήθηκε κυρίως από τις ΑΕΑΑΠ, με την Prodea και Trastor να οδηγούν τη σχετική κούρσα.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές συναλλαγές είναι η αγορά των νέων γραφείων της Generalli στη Λεωφόρο Συγγρού, η έναρξη των εργασιών στον Πύργο του Πειραιά, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, καθώς και οι αγορές εκτάσεων στο Μαρούσι και των εγκαταστάσεων της Kodak στην ίδια περιοχή.

Συνεχίστηκε επίσης το αυξημένο ενδιαφέρον για κέντρα logistics. Διαμορφώνεται έτσι η τάση για νέους μοντέρνους, ενεργειακά αποδοτικούς χώρους γραφείων οι οποίοι και έχουν μεγάλη ζήτηση.