Στα 840 δισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple, που «φλερτάρει» με το ένα τρις

Στα 840 δισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple, που «φλερτάρει» με το ένα τρις

Στο εντυπωσιακό ποσό των 830 δισ. δολαρίων ανέρχεται πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Apple, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και την φέρνει στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Μάλιστα, ο αμερικανικός όμιλος μοιάζει να έχει βάλει πλώρη για να σπάσει το φράγμα του ενός τρις, καθώς τα στοιχεία για την κερδοφορία της είναι καλύτερα του αναμενομένου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει (πιθανότατα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) στην έκδοση ενός συλλεκτικού μοντέλου iPhone, που αναμένεται να σπάσει τα ταμεία και να εκτοξεύσει ακόμη υψηλότερα τη μετοχή της, η τιμή της οποίας άγγιξε σήμερα τα 160 δολάρια.

Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι σχεδόν πενταπλάσια του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ είναι μεγαλύτερη από τα ΑΕΠ της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Επίσης, ξεπερνά την αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των γερμανικών «μεγαθηρίων» SAP, Siemens, Bayer, Allianz, BASF, Deutsche Telekom, VW και Daimler (όλες μαζί φτάνουν κάπου στα 780 δις), ενώ αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της συνολικής αξίας των μετοχών των 30 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Dax (σχεδόν 1,5 τρσ. δολάρια).

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ρευστότητα της Apple εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 261,5 δισ δολάρια, το 90% εκ των οποίων είναι τοποθετημένα εκτός ΗΠΑ.