Η Ελλάδα χάνει 7,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον ΦΠΑ

Η Ελλάδα χάνει 7,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον ΦΠΑ

Στα 7,34 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν για το 2017, φέρνοντάς την στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.Υπολογίζεται πως ουσιαστικά χάνεται το ένα τρίτο των εσόδων που θα μπορούσε να εισπραχθεί. Η απώλεια εσόδων στην Ευρώπη υπολογίζεται,συνολικά, στα 137 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «έλλειμμα ΦΠΑ» που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ελλάδα έχασε 7,34 δισ. ευρώ ποσό που ισοδυναμεί με το 33,6% των συνολικών δυνητικών εσόδων από τον έμμεσο φόρο το 2017 και αποτελεί τη χειρότερη επίδοση για την χώρα μας την πενταετία 2013-2017.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το εισπρακτικό κενό αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το 2016. Οι άλλες δύο είναι η Λετονία (1,9%) και η Γερμανία (0,2%).

Ουσιαστικά η έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι η καταπολέμηση της απώλειας εσόδων από ΦΠΑ, η πολυδιαφημισμένη πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, δεν επετεύχθη ως στόχος την περίοδο της κρίσης. 

Η συνολική απώλεια εσόδων στην Ευρώπη το 2017 υπολογίζεται στα 137 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση, πίσω από τη Ρουμανία.


Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ απώλεσαν έσοδα 137 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ το 2017. Το «έλλειμμα ΦΠΑ» μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Κομισιόν.  

Σημειώνεται πως τα χαμηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, χώρες οι οποίες απώλεσαν έσοδα από τον ΦΠΑ μόνο σε ποσοστό 1% κατά μέσο όρο. Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους περίπου 33,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.

Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 25 κράτη μέλη και αυξήθηκε σε τρία. Η Μάλτα (-7%), η Πολωνία (-6%) και η Κύπρος (-4%) σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς κατέγραψαν σημαντική μείωση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Επτά κράτη μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Διαβάστε ακόμα:

- Χρ. Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη φοροδιαφυγή