Στα 558 εκατ. ευρώ το κόστος για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Στα 558 εκατ. ευρώ το κόστος για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Στα 558 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος της διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσό αυτό περιλαμβάνει 200 εκατ. ευρώ πληρωμή προς τον Άτλαντα, το ταμείο διάσωσης το οποίο αναμένεται να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των "κόκκινων" δανείων της τράπεζας.

Το ποσό που θα καταβληθεί στις τράπεζες που θα διαθέσουν τις νέες μετοχές στην MdP μειώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. ευρώ που αναμενόταν πριν απορριφθεί η προηγούμενη προκαταρκτική συμφωνία.

Παράλληλα, η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ''άνοιξε'' εκ νέου την προσφορά της για την ανταλλαγή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές της, σε ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθειά της να πετύχει μια ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έκανε γνωστό ότι η προσφορά θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου και ότι η κίνηση αυτή εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Consob.

Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να διαθέσει 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οι Monte dei Paschi, Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Banca Carige.

Πηγή γραφήματος: CNBC

Υπενθυμίζεται πως η Monte Paschi έχει διορία έως τις 31 Δεκεμβρίου να συγκεντρώσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ.