Στα 3,1 τρισ. ευρώ οι αποτιμήσεις των fintech startup, διαρκής συγκέντρωση κεφαλαίων

Στα 3,1 τρισ. ευρώ οι αποτιμήσεις των fintech startup, διαρκής συγκέντρωση κεφαλαίων

Ο τομέας της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (financial technology -fintech), και οι νεοφυείς εταιρείες του κλάδου, βρίσκονται πλέον για τα καλά στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς επενδυτικά κεφάλαια ύψους 31 δις. ευρώ κατευθύνθηκαν μόνο στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σε startups του Fintech, καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. 

Εξάλλου οι προβλέψεις για φέτος που αφορούν μόνο στις επενδύσεις των Venture Capitals σε νεοφυείς εταιρείες Fintech αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δις. ευρώ. Παγκοσμίως, οι αποτιμήσεις των startups του κλάδου του fintech έχουν εκτοξευθεί και αγγίζουν πλέον συνολικά τα 3,1 τρισ. Ευρώ με την αξία τους να έχει εξαπλασιαστεί από το 2016.

Ηδη σε έναν χρόνο μόνο και ειδικότερα μεταξύ 3ου τριμήνου του 2020 και 3ου τριμήνου του 2021, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups εταιρείες του fintech ανά τον κόσμο τριπλασιάστηκαν. Ο ρυθμός αυτός αναμένεται να παραμείνει αμείωτος και ανοδικός, καθώς μόνο οι
επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals -VCs) σε fintech startups αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 100 δισ. ευρώ
Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις Venture Capitals προς fintech startups σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2021. 
Τα ευρωπαϊκά fintechs συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική τους και να ανταγωνίζονται ευθέως τις αντίστοιχες startups των ΗΠΑ. Νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη άντλησαν το 3ο τρίμηνο του έτους το ήμισυ του συνόλου των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο από τα συνολικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε fintech startups παγκοσμίως.

 Στο μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο τα exits νεοφυών εταιρειών fintech ήταν ισχυρά το 3ο τρίμηνο του 2021 με την αξία τους να φτάνει τα 124 δισ. ευρώ, το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών. Οι έξοδοι εταιρειών fintech το 2021 ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 342 δισ. ευρώ,
τριπλάσιες από πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα IPOs εταιρειών, όπως η Robinhood και η Toast, ενώ σημειώθηκαν και “ηχηρές” εξαγορές, όπως αυτή της Afterpay.

Ενδεικτικό της δυναμικής του fintech είναι ότι από τις αρχές του έτους δημιουργεί σχεδόν 2 «μονόκερους» -ιδιωτικές startups με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ - κάθε 3 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom.com, από τις αρχές του 2021 έχουν δημιουργηθεί 158 startups μονόκεροι από τον κλάδο του fintech σε σύγκριση με μόλις 50 για το σύνολο του 2020.

 Πρακτικά η παραγωγή unicorns με αντικείμενο τη χρηματοοικονομική τεχνολογία έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 3,2 φορές. Και η Ελλάδα έχει τον δικό της “μονόκερο” fintech, τη Viva, της οποίας η αξία αποτιμάται πλέον αρκετά υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ  Πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 393 «μονόκεροι» fintech, δηλαδή στην πράξη, μόνο το 2021 δημιουργήθηκε το 40% όλων των unicorns fintech, που έχει «γεννηθεί».