Στα 205,1 εκατ. ευρώ οι ζημιές της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο

Στα 205,1 εκατ. ευρώ οι ζημιές της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τα επίσημα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019, που δείχνουν καθαρές ζημιές 205,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,2 εκατ. ευρώ την ημέρα. 

Στην πράξη επαληθεύονται οι πληροφορίες για ραγδαία επιδείνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, έτσι όπως είχαν διαρρεύσει έπειτα από κλειστή σύσκεψη που είχε γίνει προ 15 ημερών, και παρ' ότι τα νούμερα είναι κάπως καλύτερα απ' όσα είχαν αρχικά γίνει γνωστά, και πάλι δεν μπορούν να κρύψουν την κατάσταση.

Κάπως έτσι, τα αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο 3μηνο, παρουσίασαν ζημιές μετά φόρων 205,1 εκατ. ευρώ, έναντι μόνο 12,6 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, και λειτουργικές ζημιές (EBITDA) 51,3 εκατ. ευρώ, έναντι περυσινών κερδών 157,1 εκατ ευρώ.

Τα νούμερα δηλαδή δείχνουν την ραγδαία χειροτέρευση που υπέστησαν τα οικονομικά της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, παρ' ότι η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη από εκείνη που λέγεται ότι είχε παρουσιάσει στα μέσα Ιουνίου, προς την διοίκηση, η γενική οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης. Τότε, οι πληροφορίες μιλούσαν για καθαρές ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό ΕBITDA 80 εκατ. ευρώ.

Εάν στα παραπάνω ποσά, συνυπολογιστούν και οι ζημιές των προς πώληση μονάδων της, Μεγαλόπολη και Μελίτη, τότε οι συνολικές ζημιές της ΔΕΗ μεγαλώνουν περαιτέρω, και διαμορφώνονται στα 218,2 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει, και παρά το όποιο "λίφτινγκ" μεσολάβησε, και πάλι τα μεγέθη αναδεικνύουν τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΗ, δεδομένου ότι η επιχείρηση που πέρυσι έγραψε ζημιές 903 εκατ, και στο φετινό τρίμηνο 205 εκατ., είναι αυτή που παράγει περίπου το 60% της ενέργειας που καταναλώνουμε και τροφοδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει μετόχους, επενδυτές και την πραγματική οικονομία, ο επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκης στέλνει το μήνυμα ότι η εικόνα θα βελτιωθεί κατά το β' τρίμηνο του έτους. Κι αυτό, καθώς όπως λέει, έχουν εισρεύσει στα ταμεία της 121 εκατ. ευρώ από χρήματα που της έχουν ήδη επιστραφεί (ΥΚΩ, πλεόνασμα ΕΛΑΠΕ).

Το ερώτημα είναι αυτά επαρκούν, προκειμένου να μην είναι βαριά ζημιογόνο το πρώτο εξάμηνο, το οποίο μόλις έκλεισε, καθώς παραμένει αβέβαιο κατά πόσο τα 160-200 εκατ. ευρώ από παλαιές ΥΚΩ, που αναγνώρισε πρόσφατα η ΡΑΕ στην ΔΕΗ, θα καταστεί δυνατόν να εγγραφούν λογιστικά σε αυτό.

Τις εντυπώσεις για την κατάσταση της ΔΕΗ είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει ο κ. Παναγιωτάκης και με την ομιλία του στην τακτική γενική της συνέλευση, επιμένοντας ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αποδίδοντας τις αυξανόμενες ζημιές σε συγκυριακούς παράγοντες, και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες, τη ΡΑΕ, και σε άλλους παράγοντες.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, και παρότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το υπουργείο Ενέργειας, που είναι και ο βασικός υπεύθυνος της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει καθώς επέβαλε καταστροφικά μέτρα και πολιτικές, επιμένει να κατηγορεί την... αντιπολίτευση, ξεχνώντας ποιος κυβερνά την τελευταία τετραετία. 

Σε δηλώσεις του στον Ant, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατηγόρησε ξανά την ΝΔ για κινδυνολογία, απέδωσε την αρνητική πορεία σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως κόστη εθελουσίας, και προβλέψεις για δικαστικές διαμάχες, είπε ότι “κατέρρευσε ο μύθος των 900 εκατ. ευρώ ζημιών της ΔΕΗ που κατασκεύασε η ΝΔ, καθώς υπολογίζει λάθος τα δεδομένα”, και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος.

Η εικόνα σε νούμερα

Όσο για τον κ. Παναγιωτάκη απέδωσε την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ, σε εξωγενείς παράγοντες, όπως την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, δικαιωμάτων CO2 και της χονδρικής τιμής ρεύματος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση απέφυγε να τις μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Συγκεκριμενα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι αιτίες για την μεγάλη αύξηση των ζημιών, αποδίδονται στην έκρηξη κατά 21,6% (ή 211,6 εκατ ευρώ) των λειτουργικών της δαπανών, από αύξηση των αγορών για φυσικό αέριο, δικαιώματα CO2, αλλά και από την αύξηση της χονδρικής τιμής στο ρεύμα, σε συνδυασμό με την χαμηλότερη από πέρυσι παραγωγή των φθηνών υδροηλεκτρικών. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, μειώθηκαν και οι πωλήσεις της ΔΕΗ κατά 6,2% λόγω συνεχιζόμενης μείωση του μεριδίου της (77,1%α από 83,8% πέρυσι), 

Σαν αποτέλεσμα των πολλαπλών στρεβλώσεων, ενώ η παραγωγή της ΔΕΗ παρείχε κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο το 42,4% της συνολικής ζήτησης, λόγω της παρουσίας και του ανταγωνισμού, εντούτοις υποχρεούνταν να προμηθεύσει το 77% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας, υποχρεούμενη έτσι να καλύψει την διαφορά αγοράζοντας ενέργεια από το σύστημα. Έτσι, αγόρασε 5.257 γιγαβατώρες, ποσότητα αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.