Στα 172 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, 17:37
-A +A
Στα 172 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο

Καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 6,1% το γ' τρίμηνο και 29,6% το εννεάμηνο 2018  εμφάνισε ο όμιλος της Eurobank, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται στα 59 εκατ. ευρώ και 172 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο και 2,4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2018, με τον αντίστοιχο δείκτη να μειώνεται για πρώτη φορά κάτω από 40%, στο 39%, μειωμένος κατά 170 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και κατά 570 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 0,7 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο και 3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2018, ενώ η τρέχουσα χρηματοδότηση ELA κατά 6,7 δισ. ευρώ από το τέλος 2017 σε 1,2 δισ. ευρώ. 

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας δήλωσε: 

«Η Eurobank παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σταθερή τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα και εξωγενείς προκλήσεις. Η σταθερή κερδοφορία, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων μας υποστηρίζουν τις επιδόσεις της Τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €59 εκ. το τρίτο τρίμηνο και €172 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, χάρη στα ισχυρά οργανικά κέρδη προ προβλέψεων συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου λειτουργικού κόστος. Στην Ελλάδα υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα €2,5 δισ. το 2018. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνέχισαν να επιτυγχάνουν σημαντικές επιδόσεις, προσθέτοντας €113 εκ. το εννεάμηνο στα καθαρά κέρδη μας, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί δέσμευσή μας και η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της PBB στη Βουλγαρία θα εδραιώσει τη θυγατρική μας Postbank στην 3η θέση στην τοπική αγορά. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στις βασικές μας αγορές ως περιφερειακός τραπεζικός όμιλος.

Η διαχείριση των NPEs παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την ανάπτυξη των εργασιών μας. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και πρόσφατα υποβάλαμε ένα νέο σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, με στόχο ένα δείκτη NPEs σε επίπεδο Ομίλου περίπου στο 15% στο τέλος της περιόδου. Ο δείκτης NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 40%, στο 39%, μειωμένος κατά 170 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και κατά 570 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και ξεκινήσαμε την πρώτη τιτλοποίηση NPEs στην Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Βασιζόμενη στα ισχυρά οργανικά έσοδα, την συνεχιζόμενη κερδοφορία και ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των NPEs, η Eurobank είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται». 

Eurobank

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Eurobank. 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα