Στα 1,2 τρισ. ο τζίρος της Τεχνολογίας για το 2021 στην Ευρώπη

Στα 1,2 τρισ. ο τζίρος της Τεχνολογίας για το 2021 στην Ευρώπη

Με τις τηλεπικοικωνίες και την πληροφορική να σέρνουν το άρμα της ανόδου, η Ευρώπη αναμένεται να κλείσει το 2021 έχοντας δαπανήσει 1,2 τρισ. δολάρια στην τεχνολογία, τρέχοντας με ρυθμούς ανάπτυξης κατά 6,3% υψηλότερα από το 2020.

Αντίστοιχα, για το έτος που είναι προ των πυλών, το 2022 με πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 4,7% οι δαπάνες για τεχνολογία σύμφωνα με το EMEA IT Spending Outlook της Gartner, αναμένεται να φθάσουν στο 1,3 τρισ. δολ.

Στο επενδυτικό μπαράζ σε τεχνολογικές λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που αναμένεται να συνεχιστεί τη μερίδα του λέοντος από τις επενδύσεις στην τεχνολογία θα απορροφήσει ο τομέας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών Πληροφορικής.

Σημαντικές δαπάνες θα απορροφήσει και η αγορά των συσκευών, όπως και ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού, ενώ ισχυρές επενδύσεις θα πρέπει να αναμένονται και στον τομέα των data centers.

Ατμομηχανή της Ευρώπης όσον αφορά τις τεχνολογικές δαπάνες για τεχνολογία θα παραμείνει και φέτος η Μεγάλη Βρετανία, ενώ το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε αύξηση των τεχνολογικών δαπανών θα καταγράψει η Γερμανία.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, οι δαπάνες για συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets) στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), θα αυξηθούν φέτος κατά 13,7%, ισοσκελίζοντας τις απώλειες του 2020 , αφού υποχώρησαν κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και θα ξεπεράσουν τα $206 δισ., ενώ για το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι οριακά θετικός κατά 0,7%.

Έντονα ανοδικά θα κινηθούν και οι πωλήσεις στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 9,7% σε σχέση με το 2020 και να προσεγγίζουν σε αξία τα 161,5 δισ. δολάρια. Οι σχετικές επενδύσεις θα αυξηθούν στην ΕΜΕΑ κατά 10% το επόμενο έτος, με τις δαπάνες για cloud να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 12,5% των συνολικών δαπανών Πληροφορικής.

Μάλιστα, οι δαπάνες για εταιρικό λογισμικό εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερη ανάπτυξη το 2022, λόγω της αύξησης των επενδύσεων στο cloud. 

Η αύξηση των δαπανών για την τεχνολογία στη Μεγάλη Βρετανία το 2022 αναμένεται να είναι υψηλότερη από τη συνολική αύξηση των δαπανών στην περιοχή της ΕΜΕΑ. Οι σχετικές δαπάνες θα φτάσουν τα $223,3 δισ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% από το 2021 (έναντι 4,7% που είναι η πρόβλεψη για τη συνολική αγορά της ΕΜΕΑ το 2022).

Οι τεχνολογικές δαπάνες στη Γερμανία θα κινηθούν το 2022 στα επίπεδα των $167,3 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 4,4% έναντι του τρέχοντος έτους.