Δεκτή η προσφορά 1,1 δισ. ευρώ για την επέκταση σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Δεκτή η προσφορά 1,1 δισ. ευρώ για την επέκταση σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στα 1,115 δισ ευρώ, αντί για την αρχική προσφορά των 600 εκατ. ευρώ, θα κλείσει τελικά η συμφωνία επέκτασης κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Τη νέα προσφορά υπέβαλε και επίσημα στο ΤΑΙΠΕΔ η εταιρεία του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος, το οποίο και την έκανε αποδεκτή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Στην αύξηση του τιμήματος εκ μέρους του ΔΑΑ, από τα αρχικά 600 εκατ. ευρώ στα 1,1 δισ ευρώ, συνέβαλε καθοριστικά η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προ αρκετών μηνών, οι κοινοτικές υπηρεσίες είχαν διαμηνύσει προς κάθε μια από τις δύο πλευρές, ΤΑΙΠΕΔ και ΔΑΑ, ότι η αν δεν ανέβει σημαντικά το τίμημα, τότε η συμφωνία θα χαλάσει, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από εκείνες του 2015, οι οποίες και είχαν αποτελέσει και τη βάση για την αποτίμηση της αξίας παραχώρησης.

Σαν αποτέλεσμα των πιέσεων, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, δέχτηκε τον περασμένο Ιούνιο, να διπλασιάσει σχεδόν το τίμημα στα 1,1 δισ, αποδεχόμενη τη λογική της Κομισιόν ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσής της συμφωνίας, και η πολυπλοκότητα του έργου, δικαιολογούν τελικά πολύ υψηλότερο του αρχικού ποσού. Καθοριστικά προς το διπλασιασμό του τιμήματος, συντέλεσαν παράγοντες όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του τουρισμού σε σχέση με το 2015, χρονιά βάσει της οποίας είχε αρχικά αποτιμηθεί η αξία της παραχώρησης.

Στην πράξη η εκτίναξη του τιμήματος, από 600 εκατ ευρώ σε 1,1 δισ ευρώ, σημαίνει ότι εφόσον η συμφωνία εγκριθεί χρονικά πριν το τέλος του 2018 από τις αρμόδιες αρχές, τότε είναι πιθανό να ξεπεραστεί κατά πολύ ο φετινός στόχος των 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα, τα εισπραχθέντα φέτος από το ΤΑΙΠΕΔ έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του 1 δισ. 

Η προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 1.382,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, και προκειμένου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της επικαιροποιημένης προσφοράς έλαβε υπ' όψιν μία ανεξάρτητη αποτίμηση και μία γνωμοδότηση για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Ο φάκελος της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τη Βουλή των Ελλήνων.