Στα 108 δισ. δολάρια αναμένεται να υποχωρήσει η Ant Group μετά την «αναδιάρθρωση»

Στα 108 δισ. δολάρια αναμένεται να υποχωρήσει η Ant Group μετά την «αναδιάρθρωση»

Η αξία της Ant Group ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω όταν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που προτείνει η Κίνα για να ελέγξει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Bloomberg Intelligence.

Ο κολοσσός της fintech του Τζακ Μα είναι πιθανό να αξίζει λιγότερο από 108 δισ. δολάρια αν εφαρμοστούν οι προτάσεις που βρίσκονται στα προσχέδια, και οι οποίες θα μειώσουν στο μισό την αξία της υπηρεσίας Alipay της Ant, δήλωσε ο αναλυτής Φράνσις Τσαν.

«Η αποτίμηση της Ant Group ενδέχεται να υποχωρήσει κι άλλο αν η μονάδα πληρωμών της υποχρεωθεί σε διάσπαση λόγω των πιθανών κανόνων ανταγωνισμού που ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Κίνας» αναφέρει σε σημείωμα ο Τσαν.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση για την αξία της Ant απέχει πολύ από τις αποτιμήσεις στα 320 δις. δολάρια προτού η εταιρεία υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον Νοέμβριο την αρχική δημόσια προσφορά της. Οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας ανάγκασαν την εταιρεία να αποσύρει την IPO των 35 δισ. δολαρίων για τη διπλή εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε εταιρεία πληρωμών δεν ανήκει σε τράπεζα και ελέγχει το μισό μερίδιο της αγοράς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή δύο οντότητες με συνολικό μερίδιο που φτάνει στα δύο τρίτα της αγοράς, θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για μονοπώλιο, η κεντρική τράπεζα μπορεί να προτείνει περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και διάσπαση της οντότητας.

Η Alipay, με περίπου 1 δισ. χρήστες, ελέγχει το 55% της αγοράς ηλεκτρονικών πληρωμών. Μία διάσπαση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την αξία της, δήλωσε ο Τσαν προσθέτοντας ότι είναι αμφίβολο αν η Ant θα μπορέσει να επιχειρήσει εκ νέου την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο φέτος.