Στ. Πέτσας: Στόχος της κυβέρνησης η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στ. Πέτσας: Στόχος της κυβέρνησης η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία θα έλθει και μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται και με την άνοδο του ορίου συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού το 2019 και το 2020». 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας είπε ότι σύντομα ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ υψηλότερος, καθώς θα αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που θα φέρουν περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, που φέρνουν θέσεις εργασίας και άνοδο των μισθών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «συντηρητικές» τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2019 αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων αυτών, προσθέτοντας ότι το βασικό συστατικό είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία, όπως ανέφερε, αποκαθίσταται, όπως έδειξαν και οι δύο έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

Σχολιάζοντας την απουσία υπουργών στα κυβερνητικά έδρανα στη χθεσινή συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι η δεύτερη συμβολική κίνηση που κάνει η κυβέρνηση, προχωρώντας στην διάκριση των λειτουργιών κυβέρνησης και Βουλής, με την πρώτη όπως ανέφερε να είναι η μεταφορά των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από το κτήριο της Βουλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε, «καθώς η Βουλή αποφάσιζε, επελέγη οι υπουργοί να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα και να εκφράσουν την άποψη τους».

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει και να ταυτιστεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί όταν θα έχει προχωρήσει η διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Σχολιάζοντας την «διαρροή» πιθανώς από την ΝΔ, καθώς στην κάλπη - μετά από την μυστική ψηφοφορία- βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό, σημείωσε ότι «αν είχαμε ζητήσει κομματική πειθαρχία από τα στελέχη μας, θα μπορούσαν να συναχθούν συμπεράσματα, όχι όμως τώρα. Όταν φθάσουμε στην πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο πράγμα. Η παραπομπή ενός ανθρώπου είναι καθαρά θέμα συνείδησης». 

Για το επίδομα πετρελαίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου και ότι θα υπάρξει και προκαταβολή του βοηθήματος, μέσω αύξησης του κονδυλίου και αλλαγής των κριτηρίων για την κατανομή του.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης θα γίνει μαζί με την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναλόγως της πορείας των δημοσιονομικών θα έρθουν πιο νωρίς και άλλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Για τα αναδρομικά, είπε ότι «εφόσον η απόφαση του ΣτΕ αφορά επιστροφή δέκα μηνών, θα δοθούν όσα αναλογούν σε κάθε συνταξιούχο, στον δυνατόν συντομότερο χρόνο. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να είναι πάνω από 40 μήνες, χρειάζεται άλλη δημοσιονομική διαδικασία και ουδείς μπορεί να πει κάτι τέτοιο για αυτό σήμερα».