St. Fischer: Οι κανόνες νομισματικής πολιτικής από μόνοι τους δεν οδηγούν στις καλύτερες αποφάσεις

St. Fischer: Οι κανόνες νομισματικής πολιτικής από μόνοι τους δεν οδηγούν στις καλύτερες αποφάσεις

Οι κανόνες νομισματικής πολιτικής είναι «εξαιρετικά χρήσιμοι» στο σχηματισμό αποφάσεων για τα επιτόκια, ωστόσο η πολυπλοκότητα της οικονομίας καθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα απαραίτητο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Stanley Fischer.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το προσχέδιο ομιλίας που θα δώσει σε φόρουμ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο St. Fischer δεν αναφέρεται στη μελλοντική στάση της Fed ως προς τη νομισματική πολιτική ή στις προοπτικές της οικονομίας.

Αντίθετα, παρουσιάζει μια ανάλυση γιατί η Fed πρέπει να συνεχίσει να εξαρτάται από την αρμόδια επιτροπή για τις νομισματικές αποφάσεις και όχι μόνο στους κανόνες.

«Η νομισματική επιτροπή της Fed θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τα μοντέλα της έγκαιρα και με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο. Κανένα πολιτικό μοντέλο ή κανόνας δεν μπορεί να περιέχει τις εμπειρίες και τις απόψεις που κουβαλάει ένας κεντρικός μια επιτροπή», τονίζει ο St. Fischer.

Τα σχόλιά του ακολουθούν την προωθούμενη νομοθεσία η οποία θα αναγκάζει τη Fed να ακολουθεί πολιτικούς κανόνες και να δίνει εξηγήσεις όταν δεν το κάνει. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen, η οποία υποστηρίζει πως αυτό θα εκθέσει την Τράπεζα σε βραχυπρόθεσμη πολιτική πίεση.